Roxana-Mălina Chirilă

[24 apr] Cartea de azi: „Persepolis” de Marjane Satrapi

„Persepolis” e o carte autobiografică scrisă de o femeie născută în Iran și emigrată în Europa. Marjane Satrapi își povestește copilăria într-un Iran sfâșiat de conflict, care începe să se radicalizeze din punct de vedere religios; apoi, adolescența în Viena, unde e trimisă la școală; după ce e dezamăgită crunt de Europa, se întoarce în Iran, unde face facultatea de artă și se căsătorește, ca apoi să emigreze în Franța cu totul.

Povestea ei e spusă în benzi desenate alb-negru și are mult umor, chiar dacă e plină de seriozitate. Mica Marjane era la o școală bilingvă și provenea dintr-o familie încântată de modernitate – așa că ai ei au protestat împotriva revoluției islamice și au trăit cu frică în timpul ei. A trăit prin perioada în care a început să fie necesar să poarte vălul, în care violența a devenit o parte din viața de zi cu zi. Pe măsură ce crește, începe să spună prea multe și cu prea mult curaj, așa că părinții ei o trimit la studii în Austria, unde nu poate fi arestată pentru disidență.

E o carte bine scrisă (și desenată), care a fost publicată pentru prima oară în 2004 și a fost și ecranizată în 2007.

Cartea poate fi cumpărată de pe eMag în limba română – primul volum, cel puțin. Sunt două volume în total; al doilea pare să fie indisponibil momentan, dar Editura Art spune că l-a publicat în „februarie 2018”, dar nu-l au. Naiba mai înțelege ce fac cu publicările și disponibilitatea cei de la Art…

În fine, „Persepolis”, ediția completă cu ambele volume, poate fi cumpărat în engleză de pe Book Depository.


Vrei să afli mai multe despre „Cartea de azi”? Intră aici.


Distribuie: | Mastodon | Facebook |

Comentarii: e-mail | facebook |