Roxana-Mălina Chirilă

[29 apr] Cartea de azi: „Good Omens” de Terry Pratchett și Neil Gaiman

Cartea asta a apărut demult de tot în România, la Tritonic, sub numele de „Semne bune”. Habar n-am dacă o mai publică cineva, dar tocmai se face o serie TV pe baza ei.

În 1985, pe vremea când Neil Gaiman era jurnalist, nu scriitor cu renume internațional, s-a dus să-i ia un interviu lui Terry Pratchett, care fusese și el jurnalist, dar tocmai publicase al doilea roman din seria „Discworld”. S-au împrietenit repede, lucru care nu e surprinzător: amândoi aveau simțul umorului, citeau o grămadă și aveau pasiuni asemănătoare.

După ceva timp, Neil Gaiman i-a trimis lui Terry Pratchett (care deja începea să fie faimos) o poveste cu William, antihristul. Lui Terry i-a plăcut, Neil n-avea foarte multe planuri s-o continue și au ajuns să scrie împreună un roman pe baza ei, care a fost publicat în 1990 sub numele de „Good Omens”.

E veșnica poveste: vine sfârșitul lumii, după cum spun profețiile extrem de exacte ale lui Agnes Nutter, o vrăjitoare moartă de secole (și horoscopul zilnic). Un băiat de 11 ani va fi antihristul, cei patru călăreți ai apocalipsei își vor face de cap și se va termina cu lumea. Doar că un înger rămas pe pământ ca anticar și un demon care nu se mai integrează bine printre ceilalți din iad nu prea-și doresc să vină sfârșitul lumii, pentru că se simt foarte bine pe pământ. Așa că fac tot posibilul să-l salveze, în timp ce antihristul, care habar n-are care-i sunt puterile, citește chestii conspiraționiste și mai face extratereștrii să aterizeze și tibetanii să iasă din tunele subterane (sună familiar?).

E o carte plină de umor, scrisă înainte ca autorii să devină foarte renumiți. E disponibilă pe Book Depository și pe Amazon în engleză – și pe la anticariate în română, bănuiesc.


Vrei să afli mai multe despre „Cartea de azi”? Intră aici.


Distribuie: | Mastodon | Facebook |

Comentarii: e-mail | facebook |