Roxana-Mălina Chirilă

Voturi la referendumuri

De ceva vreme încoace, se tot discută de familia tradițională și de modificarea constituției în așa fel încât căsătoria să fie doar între un bărbat și o femeie. Ba chiar se pune problema unui referendum care să decidă treaba asta.

În principiu, propunătorii schimbării în constituție îmi displac profund, pentru că au tot felul de idei. Își imaginează că dacă iei un bărbat și o femeie și îi pui să facă copii, ai automat familii fericite, iar restul aranjamentelor trebuie descurajate. Eu sunt genul care crede în libertate și în adaptare în funcție de situație. Îmi displace profund când societatea încearcă să-mi impună norme în direcții care, de felul lor, nu afectează pe nimeni în afară de cei implicați. Îmi displace și să mi se spună că n-ar trebui să-mi port ceasul Swatch cu trei cadrane pentru că nu e feminin , darămite să mi se spună ce ar trebui să fac într-o relație.

Deci, din principiu, mă cam enervează prescriptivii de la Coaliția pentru Familie și nu numai.

Uitându-mă în jur la ce discută lumea, am văzut că se spune că, dacă se ține referendumul, ar trebui să nu ieșim la vot, ca să nu se îndeplinească cerințele de prezență și deci să nu se valideze referendumul. Pentru că cea mai simplă acțiune e non-acțiunea și pentru că ideea asta are logică și a funcționat când cu referendumul anti-Băsescu, m-am lăsat convinsă ușor.

După care am dat de articolul ăsta scris de Dorin, care spune o chestie interesantă. Pentru că el o spune prea pe larg, o zic eu mai pe scurt: dacă referendumul e boicotat de cei care nu vor schimbarea constituției și nu e validat din lipsă de voturi, majoritatea voturilor vor fi pentru redefinirea familiei în constituție. Rezultatul va fi covârșitor pentru Coaliția pentru Familie și compania, care practic vor pierde bătălia, dar vor câștiga din punct de vedere simbolic.

E o idee interesantă.

Dacă merg 2.000.000 de oameni la vot și 1.800.000 votează ca familia să fie compusă din bărbat și femeie, rezultatul va fi că 90% din oameni vor fi votat pentru ideea CpF. Sigur, referendumul va fi invalidat, dar ei vor avea cifre foarte impresionante de arătat. Nu vor mai fi nebunii ăia de-i numeri pe degete care vor să fie tradiționali până-n măduva oaselor – vor avea o imagine impresionantă.

Dorin ne amintește de faptul că Băsescu a rămas președinte chiar dacă majoritatea voiau să-l dea jos, dar n-a fost o victorie clară în favoarea lui. Băsescu și-a asumat voturile de încredere ale tuturor celor care n-au mers la vot, dar practic vorbind, s-a creat mai multă ură împotriva lui: cifrele arătau că poporul voia să-l dea jos, iar el rămânea agățat de postul lui. Țara era împărțită între băsiști și tabăra cealaltă, urlând că referendumul era/nu era valid. Iar ura față de Băsescu a motivat încă două voturi după aceea.

Desigur, comparația pe care o face Dorin nu stă foarte bine în picioare: nu e necesar să se mai voteze ceva în privința familiei în următorii ani. Nu e ca și cum oamenii simpli, de la țară, se vor înfuria că li s-a dat cu flit și vor vota data viitoare o legislație tradițională legată de căsătorie și familie, pentru că oamenii simpli nu votează legi (de-aia avem reprezentanți, ca să le voteze ei).

Pe de altă parte, CpF urlă deja că are foarte mulți susținători, că reprezintă adevăratul suflet al României și așa mai departe. Cât de tare ar urla cu un procent enorm de voturi în favoarea sa? Dacă merg suficient de mulți oameni la vot, își va face un capital de imagine _grozav. _Și să fim serioși: o anumită prezență e de la sine înțeleasă, pentru că e un referendum național și pentru că CpF va împinge oamenii de la spate – bănuim că se va implica și BOR-ul, așa că preoții vor sfătui lumea la Biserică să meargă să voteze.

Sunt șanse să atingă pragul minim și să câștige prin neprezentarea noastră. Dar să spunem că nu se întâmplă asta – atunci, vor exista niște cifre. CpF-ul își asumă cifrele, demonstrează că poate mobiliza 1-2 milioane de oameni și zbang. Au un capital simbolic. Câștigă dacă câștigă, dar câștigă și dacă pierd.

Ok, prin boicotare putem „câștiga” non-modificarea constituției, deci continuarea situației actuale. Dar după asta, ce se întâmplă? Pentru că mi-am dat seama că am fost naivă crezând că nu se întâmplă nimic.

Cam cum aș vedea situația referendumului, dacă aș fi CpF.

Distribuie: | Mastodon | Facebook |

Comentarii: e-mail | facebook |