Roxana-Mălina Chirilă

[1 mai] Cartea de azi: „Revolta lui Atlas” de Ayn Rand

Ok, sunt în urmă cu scrisul de recomandări și 1 mai a fost acum o săptămână, dar hai să fim sinceri: nu există o carte mai potrivită pentru tema „Ziua Muncii” decât „Atlas Shrugged” de Ayn Rand, tradusă la noi ca „Revolta lui Atlas”.

E o carte publicată în 1957 care a ajuns să facă istorie pentru că e de fapt propagandă pentru ideile lui Ayn Rand și prea mulți oameni au luat-o în serios, ca pe un manual de instrucțiuni.

Acțiunea se petrece în SUA, unde sunt implementate din ce în ce mai multe politici sociale de ajutor și de „echitabilitate”. Dagny Taggart e șefa unei companii feroviare și poate rezolva cam orice problemă, cât timp nu i se pun prea tare bețe în roate – cu ajutorul lui Hank Rearden, magnat al oțelului, încearcă să-și facă liniile ferate mai rapide și mai sigure. Însă statul le pune bețe în roate și începe să controleze din ce în ce mai tare piața, promovând o egalitate de șanse care înseamnă să ia de la cei care produc și să dea la cei care susțin că ar putea produce, dacă li s-ar da ocazia.

Economia se duce pe copcă din ce în ce mai tare, până când devine aproape imposibil pentru oamenii muncitori să facă ceva, mai ales că cei capabili încep să dispară unul câte unul din cauza unui „John Galt” misterios care-i face să-și abandoneze afacerile.

Lumea din „Revolta lui Atlas” mi s-a părut mereu de carton, insuficient conturată, nerealistă prin extremele ei. Tezele propuse sunt duse la extremă și devin aproape caricaturi. Soluțiile sunt naive, ideea că poți face orice prin muncă, dacă ești o personă destoinică, fiind una pe care viața o cam infirmă. Iar ideea că iubirea adevărată poate înflori doar între oameni geniali care-și fac treaba extrem de bine e chiar amuzantă.

Însă recomand cartea asta pentru că a făcut istorie; e prea lungă pentru ce e, dar se mai poate sări peste discursuri când devin hiper-repetitive (la tine mă uit, John Galt). În plus, dacă nu ajungi să capeți o dragoste de trenuri după ce o citești și să devii sensibil la tragedia numită CFR, înseamnă că n-ai inimă.

„Revolta lui Atlas” e disponbilă în română în trei volume pe eMag și Libris. E disponibilă în engleză într-un volum pe Book Depository și Amazon.


Vrei să afli mai multe despre „Cartea de azi”? Intră aici.


Distribuie: | Mastodon | Facebook |

Comentarii: e-mail | facebook |