Roxana-Mălina Chirilă

[13 mai] Cartea de azi: „Leul, vrăjitoarea și dulapul” de C.S. Lewis

C.S. Lewis (1898-1963) e cunoscut publicului larg mai ales pentru seria de cărți pentru copii „Cronicile din Narnia”, pe care o recomand azi – însă unui public doar vag mai restrâns îi este cunoscut și pentru scrierile lui religioase.

„Leul, vrăjitoarea și dulapul” e al doilea roman din serie, dar primul publicat (în 1950) – și primul cu care am început și eu să citesc seria. În timpul raidurilor aeriene din Londra din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, mulți copii sunt trimiși în alte părți ale țării ca să fie la adăpost. Lucy, Edmund, Peter și Susan Pevensie ajung în casa enormă a unui profesor bătrân și acolo descoperă un dulap prin care pot pătrunde într-o lume stăpânită de o vrăjitoare malefică, ce face să fie mereu iarnă, dar niciodată să nu vină Crăciunul.

E una dintre cele mai iubite povești pentru copii și popularitatea ei rezistă și după zeci de ani. E bine scrisă, memorabilă și magică și, cred eu, poate fi citită și de adulți fără să aibă de suferit.

Există și păreri negative despre serie – după cum ziceam mai sus, C.S. Lewis era preocupat și de religie, iar o parte din întâmplările din Narnia sunt bazate pe mitologia creștină (de la povestea fructului oprit la tema morții și învierii). Însă nu mi-am dat seama de asta înainte să mi se spună, iar după ce mi s-a zis nu mi-a schimbat părerea despre serie.

(Mi-am schimbat părerea despre creștinism, în schimb – pare o religie mai caldă, mai binevoitoare, mai deschisă și mai frumoasă din perspectiva lui Lewis decât a părut vreodată când discutau de ea preoții la ora de religie.)

„Leul, vrăjitoarea și dulapul” se poate cumpăra de pe eMag și Libris în română. În engleză, e disponibilă cu livrare gratuită pe Book Depository – unde au și colecția completă cu cele 7 cărți Narnia, la preț redus.


Vrei să afli mai multe despre „Cartea de azi”? Intră aici.


Distribuie: | Mastodon | Facebook |

Comentarii: e-mail | facebook |