Roxana-Mălina Chirilă

[14 mai] Cartea de azi: „Vassa și noaptea” de Sarah Porter

Nu știu dacă mi se pare doar mie sau chiar așa e, dar în ultima vreme remarc că se tot reinterpretează basme. O fi un curent (sau poate e de mai demult și de-abia acum îl remarc eu).

„Vassa și noaptea” de Sarah Porter e un roman YA publicat în 2016, care reinterpretează în cheie modernă basmul rusesc „Vasilisa cea frumoasă” (pe care nu țin minte să-l fi citit).

În Brooklyn, nopțile devin din ce în ce mai lungi – nu se vede pe ceasuri, pentru că toate indică ora de parcă n-ar fi nimic ciudat, dar oamenii încep să remarce că _toți _se trezesc în toiul nopții complet odihniți și că timpul trece mai lent ca niciodată. Noroc că există un lanț de magazine non-stop, BY, care sunt în căsuțe ce se învârt pe picioare de găină. Trebuie doar să le cânți ca să se oprească și să te lase să intri. Singura poblemă e că dacă furi ceva din ele, ești decapitat.

Vassa locuiește cu o soră vitregă și o semi-soră care n-o iubesc foarte mult, dar are o păpușă vorbitoare pe care i-a lăsat-o mama ei și care-i mai ține de urât (chiar dacă-i și face o grămadă de probleme). Într-o noapte, când se sparg toate becurile din casă, Vassa e trimisă la BY să cumpere becuri noi și problema e că, dacă se întâmplă ceva în magazin, s-ar putea să rămână fără cap.

E o reinterpretare bine scrisă, în care toate elementele de basm se potrivesc perfect în contextul Brooklynului, arătând clar că poți să ai basme cu vrăjitoare, pericol și magie și în orașele din ziua de azi.

„Vassa și noaptea” se poate cumpăra de pe site-ul Nemira, de pe eMag și de pe Libris în limba română (pe site-ul Nemira e și în format ebook). În engleză, se poate cumpăra cu livrare gratuită de pe Book Depository și în format digital de pe Amazon.


Vrei să afli mai multe despre „Cartea de azi”? Intră aici.


Distribuie: | Mastodon | Facebook |

Comentarii: e-mail | facebook |