Roxana-Mălina Chirilă

[19 mai] Cartea de azi: „Travel Light” de Naomi Mitchison

Acum vreo doi ani am cumpărat de la Humble Bundle un pachet de cărți publicate de Small Beer Press – de atunci, citesc câte una când vreau o carte cu un stil impecabil, dar fără să mă preocupe prea mult cât de tare se leagă narațiunea (am menționat și „Arhivista Wasp”) de la ei.

Naomi Mitchison (1897-1999) a scris peste 90 de cărți în mai multe domenii – a scris autobiografii, a scris romane istorice, a scris în 1935 despre călătoria ei prin Uniunea Sovietică, a scris despre politică. Pe scurt, a scris o grămadă.

„Travel Light” e o carte pentru copii/adolescenți publicată pentru prima oară în 1952 și e neobișnuită. Halla e o prințesă ce se naște în timpuri mitice și e salvată de la moarte de dădaca ei, care se transformă în urs și o învață să trăiască ca un urs. Apoi, e trimisă la dragoni, de la care învață să devină și ea un pic dragon. Aici mi-era absolut clar că citeam o carte despre o fată care avea să devină apărătoarea lumii sălbatice împotriva cavalerilor cei răi, dar m-am înșelat: Halla avea să pornească într-o călătorie prin lume, spre Constantinopol, unde avea să fie aruncată în vârtejul politicii Imperiului Bizantin.

„Travel Light” e un amestec interesant și reușit de basm, istorie și mit și se poate cumpăra în engleză de pe site-ul editurii (da, au și o ediție digitală).


Vrei să afli mai multe despre „Cartea de azi”? Intră aici.


Distribuie: | Mastodon | Facebook |

Comentarii: e-mail | facebook |