Roxana-Mălina Chirilă

[23 mai] Cartea de azi: „Dumnezeul lucrurilor mărunte” de Arundhati Roy

„Dumnezeul lucrurilor mărunte” spune o poveste de familie care se învârte între trecut (1969) și prezent (1993), apropiindu-se încet de miezul unei tragedii. În India, Rahel și Estha sunt crescuți de o mamă care s-a căsătorit ca să scape de casă, a dat peste un soț abuziv și s-a întors acasă la părinți cu doi copii, regrete și conștiința faptului că viața ei s-a cam terminat din cauza divorțului. Fratele ei a fost în Anglia, s-a însurat și a divorțat și el, iar acum s-a întors acasă – iar după moartea celui de-al doilea soț al fostei sale, fiica lui, Sophie, vine și ea în India în vizită.

E o poveste subtilă despre traumă, cultura indiană, politcă și caste, scrisă excelent – e tristă, dar dacă te prinde, nu-ți mai dă drumul. Poți să simți atmosfera de parcă ai fi acolo, iar povestea te ține și ea în priză.

A luat și premiul Man Booker Prize în 1997, deci genul ei e cel mai bine descris ca fiind „cel care ia premii, dar e mai mișto decât o carte de un autor de Nobel”.

La noi cartea a fost tradusă cu titlul „Dumnezeul lucrurilor mărunte” cam prin 2004, dar văd că nu mai e momentan disponibilă nouă (o fi însă prin anticariate). În engleză, poate fi cumpărată cu livrare gratuită de pe Book Depository sau în format digital de pe Amazon.


Vrei să afli mai multe despre „Cartea de azi”? Intră aici.


Distribuie: | Mastodon | Facebook |

Comentarii: e-mail | facebook |