Roxana-Mălina Chirilă

[28 mai] Cartea de azi: „Povestea lui O” de Pauline Réage

Uite o întrebare pe care am văzut-o relativ des: cum diferă un roman de dragoste cu scene explicite de literatura erotică? În mod normal, nu prea mă interesează clasificările exacte ale genurilor pentru că citesc orice pare interesant, dar pentru că o să abordez romane de dragoste și literatură erotică în următoarea perioadă, cred că un răspuns ar fi binevenit.

Luând ideea de la KJ Charles, romanele de dragoste au un final fericit, pentru că se bazează pe speranță – speranța că oricare ar fi situația din afara ta și oricâte probleme ai avea, poți găsi fericirea. Aș mai zice și că romanele de dragoste tind să se axeze pe o relație, în care personajele rămân și după finalul cărții. În rest, găsești orice acolo – uneori contese, alteori sex explicit, alteori nave spațiale.

Literatura erotică se bazează pe sexualitate, atracție și dorință și, nu doar din punctul meu de vedere, sunt mai degrabă interesate de un singur personaj decât de un cuplu.

„Povestea lui O” de Pauline Réage e o carte erotică explicită, fără pic de romantism, publicată pentru prima oară în 1954. E destul de ciudată de felul ei – dacă te prinde, are un aer hipnotic și straniu; dacă nu, e doar dubioasă. O. este o femeie a cărei identitate pare să nu existe și care se supune oricărui lucru care i se întâmplă. E dusă într-un castel aflat în proprietatea unei societăți secrete, unde e izolată, dezumanizată, transformată în obiect al doinței și eeste la dispoziția oricărui bărbat din societate, totul în numele unei „iubiri” extraordinare pentru un amant, dar pe care o transferă asupra unui al doilea, care e mai crud decât el.

E o carte ciudată și prin prisma a ce descrie (e BDSM dus într-o zonă extremă), dar și prin prisma a ce nu descrie: O. se identifică atât de mult cu rolul de obiect pasiv al ceea ce i se petrece, încât niciodată nu simți că ai acces la gândurile, psihologia și dorințele ei, decât prin prisma a ce i se întâmplă cu acordul ei tacit.

Din punctul de vedere al istoriei literaturii, e relevantă pentru că e o carte explicită de BDSM scrisă de o femeie după modelul lui Sade, într-o epocă în care era greu de crezut că așa ceva era posibil.

„Povestea lui O” e disponibilă pe eMag și Libris.


Vrei să afli mai multe despre „Cartea de azi”? Intră aici.


Distribuie: | Mastodon | Facebook |

Comentarii: e-mail | facebook |