Roxana-Mălina Chirilă

[29 mai] Cartea de azi: „Pe aripile iubirii” de Barbara Cartland

Barbara Cartland e marea scriitoare a romanelor de dragoste din secolul 20. Nu exagerez deloc: s-a născut în 1901, a murit în 2000 (deci a acoperit tot secolul 20) și între timp a publicat 723 de romane, din care multe au fost de dragoste; în plus, vreo 160 de manuscrise au rămas să fie publicate după moartea ei. A vândut peste 750 de milioane de exemplare și, deși popularitatea ei a scăzut spre sfârșitul vieții ei (și după), a lăsat o moștenire puternică în urmă.

Cărțile ei de dragoste scrise la foc rapid sunt chintesența romanului siropos și previzibil, a cărui acțiune se petrece într-o perioadă istorică în care aristocrații salvau domnițe de la ananghie. Deloc explicite sau erotice, sunt genul de povești care te fac să te simți mai bine într-o după-amiază ploioasă, după care le uiți complet.

Spun asta din proprie experiență. Am citit două cărți scrise de ea, dintre care una e „Pe aripile iubirii” (publicată postum în 2012), pe care o recomand aici, dar nu-mi amintesc nimic din ele în afară de faptul că m-au distrat. Așa că o să copiez fără nicio jenă din rezumatul cărții:

Temperamentul aprig și imprevizibil al contelui de Wentworth l-a făcut de multe ori să intre în conflicte și dueluri, însă bunul lui prieten, Sir Thomas, i-a fost mereu alături ca să-l salveze. Prietenia lor este pusă la grea încercare în momentul când în viața lor apare Temia Brandon.

Temia a avut o existență fericită, înconjurată de dragostea și de înțelegerea părinților. Lucrurile se schimbă dramatic însă când, întoarsă acasă după terminarea studiilor, află că viitorul i-a fost pecetluit – trebuie să se mărite cu un bărbat înfiorător, lordul Alphonse, în mâinile căruia a ajuns secretul teribil al tatălui său și care i-ar putea distruge familia, dacă ar fi descoperit.

Motivul pentru care recomand cartea asta (sau cam orice roman de dragoste de Barbara Cartland) e că odată cu Cartland se ajunge pe culmea romanului siropos ca literatură de consum rapid.

Chiar dacă scrie după câteva formule, poveștile ei sunt suficient de bine închegate încât să placă – și știi mereu de ce o să ai parte, pentru că rămân inocente din toate punctele de vedere, fără să se avânte în zone întunecate cu implicații urâte (în alte romane de dragoste dai peste lucruri pe care se presupune că ar trebui să le interpretezi într-un sens pozitiv, cu o naivitate extremă).

„Pe aripile iubirii” se poate comanda de pe eMag și Libris.


Vrei să afli mai multe despre „Cartea de azi”? Intră aici.


Distribuie: | Mastodon | Facebook |

Comentarii: e-mail | facebook |