Roxana-Mălina Chirilă

[31 mai] Cartea de azi: „Venus înveșmânată în blănuri” de Leopold Ritter von Sacher-Masoch

Ne întoarcem în zona erotică cu o carte clasică: „Venus înveșmântată în blănuri”, de Leopold Ritter von Sacher-Masoch, publicată în 1870. Mai e cunoscută la noi și ca „Venus înveșmântată în blană”, „Venus învăluită în blană”, „Venus în haină de blană” și, pe blogul lui Dan Alexe, ca „Venus cu blăniță”. În engleză a devenit cunoscută ca „Venus in Furs”.

Povestea e destul de scurtă (doar o nuvelă, nu un roman): un narator nenumit visează o Venus înveșmântată în blănuri, o femeie crudă, iar un prieten îi dă un manuscris care să-l vindece de fantezia asta. Manuscrisul e despre un bărbat, Severin von Kusiemski, care e îndrăgostit până peste cap de Wanda și vrea să-i fie sclav. O învață și o încurajează să se poarte din ce în ce mai crud cu el, până când ea ajunge s-o facă aproape instinctiv, dar își pierde orice urmă de atracție adevărată față de el.

E o carte mult mai puțin explicită decât coperta traducerii în română (care nu văd să mai fie disponibilă prin librării), dar care a devenit suficient de cunoscută și de influentă încât numele autorului să fie folosit pentru a denumi _masoch_ismul.

Cartea e disponibilă gratuit în limba engleză pe Project Gutenberg. În română o mai fi prin anticariate.


Vrei să afli mai multe despre „Cartea de azi”? Intră aici.


Distribuie: | Mastodon | Facebook |

Comentarii: e-mail | facebook |