Roxana-Mălina Chirilă

Cartea de azi, ediția Mac Gregor: „Problema celor trei corpuri”, de Liu Cixin

[Notă: această postare este scrisă de mac gregor]

Cartea e scrisa de un tip care, indiferent ce zice el, de fapt e un mare admirator al violentei sangeroase. In primul capitol  un profesor de fizica este omorat in bataie pe scena publica pentru ca a predat teoria Big Bang, care nu era corecta politic (Mao spusese la o bere ca nu iese nimic din nimic, iar teoria asta sustine contrariul, ca tot universul a iesit din nimic. Fiind incorecta politic, profesorul trebuia omorat). Plus alte scene. Not cool.

O forta care detine puteri aparent miraculoase e pornita sa opreasca evolutia stiintei pe Terra. Armata se prinde ca e ceva real ce depaseste nivelul actual al umanitatii si declanseaza pregatiri de razboi internationale. Cartea urmareste efortul de infiltrare in respectiva forta ca sa afle ce se intampla.

Respectivii beneficiaza de sprijinul unor liberali progresisti, genul de deraiati care uraste umanitatea pentru ca polueaza si ca omul e rau pentru planeta. Acestia, majoritatea din elita financiara si intelectuala, se grabesc sa isi distruga specia si pe ei insisi. Al doilea subiect dezagreabil, apare la fel de des ca si violenta. Urat.

Ce salveaza cartea e partea de speculatie stiintifica excelenta si care se desfasoara intr-un ritm din ce in ce mai rapid. Problema celor trei corpuri care se atrag reciproc e popularizata foarte bine. Partea de dezvoltare stiintifica in istorie e atractiva. Cand ajunge sa descrie cum creeaza extraterestrii o inteligenta artificiala impachetata in doar 2 protoni atinge chiar nivelul poetic.

Inteleg de ce a luat premiul Hugo in 2015. Desi nu mi-au placut unele chestii politice (se simte ca e scrisa de un chinez), o recomand.


Distribuie: | Mastodon | Facebook |

Comentarii: e-mail | facebook |