Roxana-Mălina Chirilă

Cartea de azi, ediția Mac Gregor: „Calea samuraiului astăzi”, de Yukio Mishima

[Notă: această postare este scrisă de mac gregor]

„Un doctor Kyoan a zis ca in medicina obisnuiau sa trateze diferit barbatii si femeile. Dar in ultima vreme intalneste mai multi barbati cu puls feminin, la care tratamentele pentru barbati nu mai functioneaza. La acestia, pentru ca sa ii vindece ii trateaza cu tratament feminin, si functioneaza.”

Un doctor Kyoan mi-a zis ca in medicina obisnuiau sa trateze diferit barbatii si femeile. Dar in ultima vreme intalneste mai multi barbati cu puls feminin, la care tratamentele pentru barbati nu mai functioneaza. Pe acestia ca sa ii vindece ii trateaza cu tratament feminin.”

Yukio Mishima nu e adevaratul autor, el doar comenteaza (slabut) o carte numita Hagakure. Sariti direct la anexa finala, unde e textul original.

Autorul din secolul 17 a fost un samurai care a trait in perioada pacificarii fortate a Japoniei. Samuraii nu mai aveau dreptul sa poarte razboaie. Simtea schimbarea lumii in care traia si a vrut sa pastreze in scris esenta epocii vechi.  A fost contemporan cu episodul celor 47 de ronini.

Cartea e celebra pentru ca a spus ca scopul oricarui samurai e moartea. Sensul e ca dorinta de a supravietui te pacaleste sa fugi. Daca nu o ai, vei lupta mai bine si vei avea mai multe sanse.

Inainte samuraii traiau permanent sub amenintarea mortii, fiindca Japonia era un razboi fara sfarsit. Ori erau omorati in batalii ori comiteau ei crime si masacre. Trebuiau sa se organizeze cumva psihologic ca sa traiasca cu asta si in mijlocul la asta, toata viata, fara sa isi piarda mintile. Nu ma mir ca aveau un anume “puls”.

Un truc este ca inainte de batalie vizualizau intens cea mai proasta versiune posibila a ce puteau pati si acceptau asta. “Asta voi pati maine, voi fi spintecat in paispe asa si-asa, asta e. Tot ce pot sa fac e sa ma evidentiez pana atunci”.

De fapt, zice autorul, nimic pe lume nu e mai rau decat e in propria noastra imaginatie. Daca accepti asta, in realitate nu va fi niciodata asa de rau. Astazi ar fi util cand mergi la dentist, de ex. Daca crezi ca n-o sa doara, sa o sa ai surprize. Daca accepti de la inceput ca va fi oribil, la final vei rade ca nu a fost asa rau pe cat ai crezut.

Cartea contine o multime de sfaturi pentru samurai. De ex nu merge sa critici pur si simplu, e un semn de neindemanare. Critica unui strain de fapt nu e resimtita diferit de o insulta. Si cum trebuie procedat daca vrei ca respectivul sa tina cont de critica ta.

Mi-a placut ca o carte care contine multa experienta. Intre sfaturi posibil sa gasesti ceva si pentru tine.


Distribuie: | Mastodon | Facebook |

Comentarii: e-mail | facebook |