Roxana-Mălina Chirilă

Cartea de azi, ediția Mac Gregor: „Spectrul lui Phlebas”, de Iain M. Banks

[notă: această postare e scrisă de Mac Gregor.]

E prima carte din seria Culturii, ceea ce e important. Cultura este varianta pozitiva a descoperirii AI. In loc sa se intoarca impotriva oamenilor, masinile inteligente aleg sa traiasca in simbioza cu ei, avand drepturi ca persoane etc. Asta le da oamenilor un avantaj tehnologic fantastic. Au de ex corpuri modificate, cu control hormonal total, ceea ce le da de ex erectie la comanda si putere de a avea orgasm la dorinta. Masinile le pun deasemeni la dispozitie cele mai tari gadgeturi din galaxie, le construiesc nave etc.

Oamenii sunt copiii rasfatati ai AI-ului.Traiesc petrecandu-si timpul cu despicatul in patru a diverselor fire filozofice. Chiar si in razboi, mai mult masinile se ocupa cu gandirea strategica, in timp ce oamenii mai mult dezbat la nesfarsit ce si cum e mai corect sa faca. Sunt modelati zic io dupa democratii americani.

Inamicii lor sunt o specie de uriasi cu trei picioare, extrem de seriosi in tot ce fac si fanatici in religia lor care zice ca sunt destinati sa faca ordine in lume. Urasc Cultura pentru ca ii face pe oameni slabi si indecisi. Deocamdata castiga.

Cartea urmareste pe un tip extrem de decis care lupta de partea uriasilor. Mai este o agenta a Culturii, care are dubii daca viata merita traita, si care este atrasa de hotararea repectivului si sfarseste prin a calatori in siajul lui.

Cultura este partea cea mai interesanta a cartii. De ce aleg masinile sa ramana cu oamenii? Nu e explicat. La un moment dat exista o faza cu un robot care servea o tipa pentru ca era practic indragostit de ea si asa putea sa o admire zilnic.

Cartea nu avanseaza fantastic de mult cu explicarea culturii. Prea multe aventuri. De exemplu, agentul ajunge intr-un echipaj de pirati. Ar fi fost destul un atac impreuna cu ei. Dar nu, autorul prezinta TREI. Si tot asa.

In fine, am aceeasi parere despre autor ca si despre Cultura: „Da’ nu sunteti voi un pic cam puturosi, uai?”


Distribuie: | Mastodon | Facebook |

Comentarii: e-mail | facebook |