Roxana-Mălina Chirilă

Cartea de azi, ediția Mac Gregor: „Foc în adânc”, de Vernon Vinge

[Notă: această postare este scrisă de mac gregor]

„Foc in adanc” este o carte de aventuri deghizata in SF. Desi a luat premiul Hugo in 1993, si ca autor a colectionat atatea premii Hugo, el (5) si nevasta-sa (2), incat probabil au rugat juriul sa nu le mai dea.

Teoretic se petrece in viitor, intr-o lume in care oamenii is doar una din miile de specii inteligente, care trec prin faza evolutiei spre transcendenta de zei (sau imbatranire si disparitie, ca nu toti transcend). Sunt mai multe carti in serie.

Practic, poti sa inlocuiesti nava spatiala cu un submarin si galaxia cu Shanghai, China si tot aia e. Totul este usor de inteles. Singurul element SF din ea este nasterea unui AI, in primul capitol, bine redat (in ultima secunda a trait – a facut mai multe operatii – decat in toata viata de dinainte).

In rest, ce se intampla este un sir de aventuri, ce-i drept faine, nu ca in Spectrul lui Phlebas, carte pe care voiam sa o arunc pe geam de fiecare data cand ajungea la aventuri. Astea insa m-au prins bine de tot.

Asta nu e neaparat rau, dar e jumatate fantasy. Si ca sa fie si mai clar ca e fantasy, jumatate din carte se petrece intr-un Ev Mediu. Fiindca scriitorii fantasy se refugiaza intotdeauna pe teritoriul cunoscut. E o parte reusita a cartii.

O pierdere placuta de timp.


Distribuie: | Mastodon | Facebook |

Comentarii: e-mail | facebook |