Roxana-Mălina Chirilă

Cartea de azi, ediția Mac Gregor: „Comoara din Sierra Madre”, de B. Traven

[Notă: această postare este scrisă de mac gregor]

Undeva in Brazilia un aventurier falit vrea sa renunte la calatorii. Tot ce mai are in buzunare ii e de ajuns pentru o mica intreprindere ca sa cumpere perie si ce mai trebuie ca sa lustruiasca ghetele trecatorilor. S-a facut calculele si e o viata linistita, in care iti ramane un ban ca sa bei un pahar de vin seara cu ceilalti. Descopera insa ca albii bogati, care accepta cu placere servirea negrilor, nu vor deloc sa fie serviti de un alb ratat. Mai mult, stergatorii de ghete il resping pe albul asta ce vine sa se bage peste nisa lor. Aventurierul pleaca mai departe cu ce i-a ramas, condamnat sa moara sau sa reuseasca.

Cartea este despre trei tipi care afla de existenta unei comori in jungla si vor sa dea lovitura. Greutatea insa nu e sa gasesti aurul, ci sa il scoti din jungla, fara sa ajungi cadavru pe sub vreun copac. Fiecare intalnire in jungla este negociata la sange. Ce ii spunem acestui indian cu care ne intalnim? Cum negociem cu acesti 5 banditi? Dar chiar si daca te intalnesti cu 4 politisti si isi dau seama ca ai asupra ta 3 kg de aur, nu se stie cum se va termina intalnirea in jungla.

Nu e atat o carte de aventuri, e mai mult o carte de planificare si micro-management. Orice alt om e un pericol care necesita managament. Ei sunt fiecare un pericol unul pentru altul, desi sunt nevoiti sa lucreze impreuna. Viclenia si disimularea sunt uneltele tuturor. E preferabil sa te prefaci sarac si sa nu izbucneasca violenta decat sa descoperi apoi daca poti sa faci fata.

Nimeni nu a aflat vreodata cine era autorul, dar iti dai seama ca omul avea experienta de viata, nu gluma. Cartea s-a vandut in taspe milioane de exemplare si se vinde in continuare constant. E ca Robinson Crusoe, cea mai buna carte pe sub-genul ei.


Distribuie: | Mastodon | Facebook |

Comentarii: e-mail | facebook |