Roxana-Mălina Chirilă

[10 iun] Cartea de azi: „Shapely Ankle Preferr’d: A History of the Lonely Hearts Advertisement” de Francesca Beauman

„Shapely Ankle Preferr’d: A History of the Lonely Hearts Advertisement” de Francesca Beauman e exact ce sugerează și subtitlul: o istorie a anunțurilor matrimoniale. Sau, mai exact, o istorie a anunțurilor matrimoniale din Anglia și mai ales din Londra, cu accent pe ce s-a întâmplat înainte de a doua jumătate a secolului 20.

Nu știu alții cum sunt, dar eu când văd cărți pe nișe atât de specifice ale istoriei îmi vine să le iau acasă doar ca să nu dispară fără urmă – iar asta e distractivă și ușor de citit. Poate că nu e chiar cea mai profundă carte de cercetare științifică și poate că presupune că suntem deja familiarizați cu anunțurile de azi, dar per ansamblu e interesantă.

Se vede cum sensul căsătoriei se schimbă de-a lungul timpului, de la o tranzacție mai degrabă pragmatică (cineva are nevoie de bani, caută parteneră cu zestre; altcineva are nevoie să scape de rude, caută soț; altcineva are copii și porci, are nevoie de cineva care să aibă grijă de porci cât e el plecat) și ajungând la una mai romantică.

Conține și imagini din ziarele și revistele epocii și transcrieri ale unor anunțuri mai interesante – din păcate, nu și a celui despre cum ar fi preferabilă o soție cu o gleznă frumoasă, care a dat numele cărții.

Cartea e disponibilă doar în engleză – eu personal am luat-o de pe Book Depository.


Vrei să afli mai multe despre „Cartea de azi”? Intră aici.


Distribuie: | Mastodon | Facebook |

Comentarii: e-mail | facebook |