Roxana-Mălina Chirilă

[16 iun] Cartea de azi: „Enterprising Women: Television Fandom and the Creation of Popular Myth” de Camille Bacon-Smith

Trăim într-o lume în care fanii devin din ce în ce mai vizibili – evenimentele precum Comic Con au intrat deja în mainstream, se știe că „50 Shades” s-a născut ca poveste bazată pe „Twilight” și francizele mari încearcă să facă cât mai mult _hype _ca să aibă priză la fani.

„Enterprising Women” e o carte publicată în 1992 de cercetătoarea Camille Bacon-Smith, care a intrat în comunitățile de fani din SUA special ca să le studieze. E o lume ascunsă, pre-internet, din care fac parte mult mai multe femei decât s-ar crede, în care revistele pentru fani se creează cu multă dificultate, se trag la xerox și se livrează uneori și pe alte continente. E o lume în care urmărești seriale pe casetă video și sunt atât de șterse încât detaliile se disting greu, în care poți da de probleme pentru că ai scris o poveste despre niște personaje dintr-un serial.

Bacon-Smith are atitudinea unei antropoloage care vizitează un trib amazonian ciudat, ceea ce nu e ideal și devine enervant destul de repede (mă întreb dacă și triburile amazoniene se simt aiurea când citesc rapoartele antropologice despre societățile lor; mă întreb cum s-ar simți triburile de cercetători dacă ar fi cercetate antropologice). Dincolo de asta, însă, „Enterprising Women” oferă o imagine a unei lumi care a pus bazele multor fenomene și concepte ale fanilor de azi, printre care cel de slash și Mary Sue.

Bine, de fapt oferă mai multe imagini, pentru că Bacon-Smith a făcut și poze.

Cartea e disponibilă în engleză la un preț măricel pe Book Depository în format fizic, dar e și pe Questia, în caz că aveți abonament acolo.


Vrei să afli mai multe despre „Cartea de azi”? Intră aici.


Distribuie: | Mastodon | Facebook |

Comentarii: e-mail | facebook |