Roxana-Mălina Chirilă

[18 iun] Cartea de azi: „Ghid de vicii și virtuți pentru gentlemeni” de Mackenzi Lee

Mackenzi Lee nu e cunoscută pentru acuratețea istorică de care dă dovadă în ce scrie, dar „Ghidul de vicii și virtuți pentru gentlemeni” e o carte YA distractivă, publicată prima oară în engleză în 2017 și tradusă și la noi după ce a devenit un succes internațional.

E sfârșitul secolului 18 și Henry Montague e un tânăr viconte englez care o ține din petrecere în petrecere alături de prietenul lui cel mai bun, Percy. Se îmbată des, are aventuri peste aventuri și, per ansamblu, e departe de moștenitorul pe care și l-ar dori tatăl lui. E și departe de protagonistul pe care mi l-aș dori în mod normal într-un roman, dar tatăl lui îl trimite într-un tur al continentului să cunoască lumea bună, să se culturalizeze și să devină un adevărat gentleman. Însă nu-l trimite de capul lui: are și un tip plictisitor care merge cu el ca să-l țină în frâu și să-l transforme într-un individ salubru.

Cartea ar fi meritat citită și dacă planurile tatălui ar fi fost duse la bun sfârșit, dar Henry reușește să dea de probleme cât ai zice pește și nu durează mult până ajunge să fie urmărit de asasini de-a lungul continentului.

Stilul scriiturii e modern și traducerea în română de Carmen Ion îi păstrează farmecul. Cartea are și o continuare publicată de curând (pe care n-am apucat s-o iau încă), dar merge citită și de una singură.

Se poate găsi pe Libris și eMag – și, bănuiesc, prin librării.


Vrei să afli mai multe despre „Cartea de azi”? Intră aici.


Distribuie: | Mastodon | Facebook |

Comentarii: e-mail | facebook |