Roxana-Mălina Chirilă

Muzică de ascultat pe repeat, de la Riot Games

Articolul avea inițial titlul, „Melodiile mele favorite din League of Legends”, dar de fiecare dată când scot oamenii ceva nou, știu că mai devreme sau mai târziu o să ajung să ascult melodia pe repeat.

(Uneori îmi ia câteva luni ca să ajung s-o apreciez, e drept.)

Pentru cei care n-au mai fost pe blog pe aici și care trăiesc complet izolați de ce se întâmplă în lumea internetului, League of Legends e unul dintre cele mai mari jocuri online din lume. Premisa e destul de simplă: îți alegi un personaj (numit „campion”), intri într-o echipă de 5 oameni și lupți contra unei alte echipe de 5 oameni. Fiecare campion are puteri diferite și un specific diferit.

Creatorii jocului (Riot Games) au extins universul cu mult mai mult decât era necesar – au creat biografii pentru fiecare personaj, au inventat povestiri, facțiuni, o întreagă mitologie, muzică, benzi desenate (în colaborare cu Marvel), iar acum se extind și creează chiar și jocuri noi (gen, și-au adus aminte că au un business principal).

În fine. În materie de muzică, sunt unii dintre creatorii mei favoriți, indiferent ce gen abordează. Așa că, în ordine de cea în care mi le amintesc, o să vă zic de câteva melodii.

„The Curse of the Sad Mummy” (Amumu)

O melodie și un clip pentru promovarea campionului Amumu, mumia tristă. Amumu era odată un băiat (poate din familia faraonului) care a fost blestemat să rămână singur pe vecie – mai mult decât orice, își dorește un prieten, dar îi omoară pe toți.

(În joc, e o mumie care plânge, face baltă de lacrimi în jur, iar oricine se apropie de el suferă daune magice.)

„But even when Amumu stood upon the ledge of home,
His hope would disappoint him, and he would remain alone.”

Imagine Dragons – „Warriors” (Imnul Mondialelor 2014)

2014 a fost anul în care m-am apucat de LoL, iar Mondialele 2014 au fost primele pe care le-am urmărit. Melodia „Warriors” a fost creată în colaborare cu Imagine Dragons, care erau deja faimoși datorită piesei „Radioactive” și care creaseră și piesa „Who We Are” pentru Hunger Games.

„Warriors” a fost cântată pe scena Mondialelor din Coreea, într-un spectacol extraordinar care a început cu tobe tradiționale și o orchestră.

„As a child you would wait
And watch from far away
But you always knew that you’d be the one
That worked while they all played”

„Daylight’s End”

Mai demult, când intrai în League of Legends, trebuia să treci prin ecranul de conectare, care avea o imagine animată (dar foarte puțin) și o melodie de fundal. La un moment dat, m-am apucat să ascult toate melodiile din ecranele de conectare și, deși majoritatea sunt instrumentale și unele sunt relativ generice, melodia pentru Diana era complet diferită.

Povestea e cam așa: undeva, departe de restul lumii civilizate există un munte magic, Targon. Cine urcă până în vârful muntelui are șansa de a deveni o încarnare a unei zeități astrale, dar uneori zeitățile își aleg avataruri și mai de la bază.

Pe muntele ăsta există o religie a solarilor, care venerează (ce altceva?) Soarele, pe care-l consideră unica sursă de lumină „bună”. Adepții Lunii au cam fost înlăturați (hai să nu zicem „eliminați”), dar Diana a ajuns încarnarea Lunii și are o grămadă de probleme cu toată lumea.

Deși nu are finisarea muzicii mai recente produse de Riot Games, are forță și versuri neașteptat de violente, dacă stai să le asculți.

„No mercy for the guilty
Bring down their lying sun
Blood so silver black by night
Upon their faces pale white”

„As We Fall”

Una dintre melodiile care nu m-a impresionat la prima audiție, „As We Fall” a fost creată pentru un videoclip care ilustează una dintre povestirile din League of Legends.

Demult, în universul jocului, a avut loc un mare război contra darkinilor, niște semizei corupți care au fost înfrânți și închiși în propriile lor arme. Așa că, acum, sunt un fel de arme demonice care-i posedă pe cei care le folosesc.

Într-un război mult mai mic și mai puțin impresionant, doi tipi luptă împotriva Noxusului (un fel de Imperiu Roman scăpat de sub control) și unul dintre ei e rănit de moarte. Reușesc să se târască într-un templu în care e o fântână magică și se aruncă în ea, în speranța că e vindecătoare. Ghinion, în ea e un darkin închis într-un arc care îi dezintegrează și își face un trup ideal din corpurile lor – reușind să evadeze din fântână sub formă de 3-în-1, demon cu doi tipi în subconștient care îl împing să facă mai puțin rău.

Lecția de aici, cred, e că dacă cineva drag e pe moarte, e o idee proastă să te arunci împreună cu el într-o fântână blestemată.

„I can’t hold on much longer
We’re drifting down to the other side
Tried to pull us under
Keep holding out for the other side”

Kindred, eternii vânători

O altă melodie instrumentală din ecranul de conectare, lansată odată cu campionul Kindred.

Kindred e personificarea duală a morții din universul League of Legends – Mielul unei morți blânde și Lupul unei morți violente. Povestea spune că moartea avea un singur aspect, dar s-a despicat în două ca să nu se mai simtă niciodată singură (Amumu, ia aminte).

Melodia urmează tema campionului: are doar două instrumente, pianul și violoncelul, iar pianul, care se completează. Din când în când, auzi mai puternic pianul, alteori mai puternic violoncelul, dar mereu se aud cele două împreună.

„Awaken” (ft. Valerie Broussard)

O melodie lansată ca videoclip la începutul sezonului eSports 2019 a cărei temă e „trezește-te și luptă”. Clipul e și el excelent – Jhin, un „artist” a cărui artă constă din ucis oameni cântă la pian; într-o arenă din Noxus, Draven (un fel de mare gladiator) se plictisește; în Ionia, urmează să aibă loc o luptă dintr-un război cu Noxusul.

Imaginile scot în evidență specificul fiecărei zone, dar și muzica face același lucru – se aud câteva influențe industriale asociate cu Camille, care e semi-robot, vioara îl introduce pe Jhin, care pune preț pe eleganță și frumusețe. Se întâmplă multe, și în clip, și în melodie.

„So all you restless
Each night you hear the drums of war
Awaken, awaken
The voice begins to call you while you hunger”

2WEI & Edda Hayes – „Warriors”

„Hei,” vă întrebați, „n-ai zis de Warriors mai sus?”

Ba da. 2Wei e o trupă specializată pe refăcut melodii în așa fel încât să sune a trailere epice. Întâmplător, știam de ei dinainte de colaborarea cu Riot Games, pentru că îmi place și „Survivor”.

Aici, „Warriors” nu mai e rock în forță – începe aproape singuratic și modest și ajunge la un cor puternic și hotărât.

Videoclipul a dat startul sezonului eSports 2020, fiind practic un trailer pentru joc – nu că jocul ar arăta așa, dar recunoști acolo facțiuni și campioni.

„Burning Bright”

Un clip și o melodie create pentru a ilustra un univers alternativ în stil anime (Sailor Moon, să zicem) în care unii dintre campionii League of Legends sunt adolescenți cu puteri magice care trebuie să salveze lumea. Au puterea Stelelor și, deși destinul lor e de obicei să piară tragic, luptă de partea binelui atât cât pot.

E imitație de anime cap-coadă și melodia chiar sună ca genericul de început al unei serii de succes.

„Gone in a flash before our time
Up in the skies together
The vow we have made has kept us strong,
Don’t fade away it’s time to shine”

„Legends Never Die” (ft. Against the Current)

Imnul Mondialelor 2017, care pune accentul pe munca grea de care e nevoie pentru a deveni o legendă. Începe timid și aproape trist, dar capătă încredere și forță până ajunge triumfător. E în același timp despre amintirea celor a căror stea a apus și a te ridica tu însuți la înălțime.

„Legends never die
They become a part of you
Every time you bleed for reaching greatness”

K/DA – „POP/STARS” (ft. Madison Beer, (G)I-DLE, Jaira Burns)

La Mondialele 2018, Riot Games a decis să lanseze o trupă virtuală de k-pop, formată din versiuni alternative ale unor campioni din joc, numită K/DA. Membrele sunt diva Evelynn (cea cu unghiile lungi care arată ca niște gheare), Ahri e star pop, pasionată de haine (e vulpița cu multe cozi), Akali e rapperiță care s-a plimbat mult prin lume la viața ei, iar Kai’Sa e dansatoare.

„POP/STARS” a fost creată ca melodia lor de succes din universul imaginar, dar a explodat ca melodie de succes și în realitate, urcând vertiginos în topurile mondiale. A fost pe locul 1 în „US World Digital Songs” și pe locul 4 în topul de single-uri din Ungaria (s-a descurcat bine și prin alte părți, am zis de Ungaria pentru că e pe-aproape).

Versurile sunt bilingve, în engleză și coreeană.

„Ain’t nobody bringing us down down down down down down
They could try but we’re gonna wear the crown
You could go another round round round round round round round
Wish you luck but you’re not bringing us down”

„Get Jinxed”

„Get Jinxed” e un clip din 2013 creat pentru lansarea lui Jinx, dezastrul ambulant, care are în română vocea Dorinei Chiriac (dar melodia e în engleză).

Jinx e o tipă pasionată de arme de foc (are o mitralieră, Pac-Pac, și un lansator de rachete, Bubuilă), căreia îi place să se distreze. Iar distracția înseamnă explozii, bătaie și gălăgie. Melodia îi reflectă energia enormă, spiritul de distracție și dorința de a escala orice până la cote maxime.

„Come on, shoot faster,
Just a little bit of energy!
I wanna try something fun right now,
I guess some people call it anarchy!”

Pentakill – „Lightbringer”

Pentakill e altă trupă virtuală alcătuită din campioni din League of Legends, de data asta de metal/rock. Spre deosebire de K/DA, nu este descrisă ca o trupă din „lumea reală”, ci ca o trupă din lumea League of Legends, care distruge tot prin muzică.

„Atât de puternice îi erau notele, încât au călătorit printre lumi și au scufundat întregi continente (din păcate, concertul din Atlantida a trebuit să fie anulat din cauza asta).”

Creată în 2014, are două albume la activ și a ajuns în topuri din lumea reală. „Lightbringer” e o piesă de pe primul album.

(Dacă intrați pe site, o să vedeți că trupa a avut „turnee” imaginare, iar în deschidere au cântat trupe precum Otrava Lunii Amare și Negura Răget.)

„Phoenix” (ft. Cailin Russo and Chrissy Costanza)

Imnul Mondialelor 2019 e foarte optimist ca atmosferă și aproape la fel de optimist ca versuri, mai ales după ce m-am prins că nu cântă „Go bury your teammates” (îngroapă-ți coechipierii), ci „Go bury your demons” (îngroapă-ți demonii). Dacă vă uitați la clip, vedeți că are referințe la „Awaken”, cântecul cu care au deschis sezonul 2019.

E despre a te elibera de frici și a porni cu mult curaj înainte.

„So are you gonna die today or make it out alive?
You gotta conquer the monster in your head and then you’ll fly
Fly, phoenix, fly
It’s time for a new empire
Go bury your demons then tear down the ceiling
Phoenix, fly”

True Damage – „GIANTS” (ft. Becky G, Keke Palmer, SOYEON, DUCKWRTH, Thutmose)

După succesul cu K/DA, Akali s-a dus și și-a făcut trupă de hip-hopă cu Ekko, Senna și Qiyana. În viața reală, piesa „True Damage” a fost lansată la Mondialele 2019, iar prima oară când am auzit-o n-am fost prea încântată (mai ales că Ekko are la un moment dat un pasaj în care-și imită abilitatea de a da timpul înapoi printr-o porțiune lentă și distorsionată).

Mi-au trebuit câteva luni s-o reascult și să înceapă să-mi placă, ceea ce m-a condus până la urmă la concluzia că, dacă cei de la Riot Games scot muzică, destinul meu e să ajungă să-mi placă.


Distribuie: | Mastodon | Facebook |

Comentarii: e-mail | facebook |