Roxana-Mălina Chirilă

CosTube – haine istorice și istoria hainelor

Mi-ar plăcea să existe posibilitatea pentru oricine să-și facă site-uri pe care să pună clipuri video, ca să nu fie atât de vulnerabile pe cât sunt acum, dar streamingul video e o problemă enormă și, deocamdată, nu prea avem soluții care să nu fie Youtube.

Astea fiind zise, de ceva vreme încoace, drogurile mele de Youtube sunt clipurile despre haine istorice, create de persoane pasionate de istoria modei, informate, și sunt o plăcere de urmărit.

Prima e Bernadette Banner din New York, care se și îmbracă de epocă în viața de zi cu zi. A lucrat în teatru, a terminat școala de artă și apoi s-a reprofilat pe îmbrăcăminte istorică. Mai jos, un clip de-al ei în care compară o rochie medievală pe care și-a făcut-o cu o imitație ieftină luată de la chinezi:

Și un clip în care își reface paltonul favorit:

Apoi, poloneza Karolina Żebrowska, care a făcut facultatea de film, apoi s-a reprofilat pe Youtube și istoria modei. Are o grămadă de haine vintage pe care le poartă și în viața reală, dar discută de tot felul de perioade istorice. Un clip despre cum se descurcau oamenii pe la 1900 vara când era caniculă și trebuiau să poarte o grămadă de straturi:

Și unul în care critică niște clipuri gen „100 de ani de modă” făcute de alții:

Complet accidental, am dat de o bătrânică care tricotează și care a reușit să găsească informații despre viteza de tricotat a legendarelor femei din Shetland, care făceau până la 200 de ochiuri pe minut (o viteză atât de mare încât multă vreme s-a crezut că sunt exagerări; pentru comparație, vitezele medii ale persoanelor care tricotează azi sunt între 20-60 de ochiuri/minut, în funcție de persoană și de cât de complicat e modelul):

Am dat și de clipul ăsta al lui Micarah Tewers, pe care n-o urmăresc de obicei, dar e mișto în sine – critică costumele din filmul Little Women, care a luat un Oscar fix pentru costume:

Și un clip de la Morgan Donner, care de obicei recreează haine istorice, dar care a decis să recreeze coafuri de acum mai bine de 2000 de ani pe baza unor articole științifice pe care le-a găsit pe Academia.edu:

E o lume fascinantă. Am zis să dau vestea mai departe.


Distribuie: | Mastodon | Facebook |

Comentarii: e-mail | facebook |