Roxana-Mălina Chirilă

Bani, bani, bani, bani, foame, foame, foame

Sunt zile în care îmi dau seama că, oricât de tare mi-ar fi suflat vântul prin buzunare la un moment dat, nu am ajuns în faza în care orice chestie a început să semene cu semnul dolarului, așa cum în desene animate flămânzii încep să-și vadă prietenii ca pe pui la cuptor.

Ăsta e motivul pentru care acest blog conține ocazional un link de afiliat către eMag sau Libris, atunci când recomand o chestie care e și pe acolo, dar nu mă omor cu reclamele. Pentru că nu refuz banii, dacă vin de nicăieri, dar nu vreau să alerg după ei. Dacă ar fi să încerc să fac blogul să scoată bani, n-ar fi distracție deloc și aș alerga după cai verzi pe pereți până ar fi o sursă de frustrare.

Așa că vreau să vă zic de două chestii.

1. Dacă vreți bani, nu fugiți acolo unde „se fac bani ușor și distractiv”.

Sunt puține lucruri de care m-am apucat care să implice să produc ceva (conținut, gen) fără să-mi spună cineva „OMG POȚI CÂȘTIGA BANI BANI BANI BANI BANI DIN ASTA!!!!” De ce? Pentru că câștigă unii. Se câștigă bani din blog. Se câștigă bani din Youtube. Se câștigă

Da, fraților. Hai să vă mai zic o chestie: am un văr care e bucătar profesionist, a lucrat inclusiv în ceva restaurant Michelin și câștigă bani din gătit. Deci, ce înțelegem din asta? Că dacă faci un șnițel, ajungi să trăiești din gătit. Fă șnițele! Bagă șnițele, ajungi star! Uite la Gordon Ramsey, ce de bani are!

Doar că nu. Oamenii ăia la care se mai uită lumea cu mutre gen $_$ de obicei au tras tare și au avut și noroc ca să ajungă acolo. De obicei au pornit la drum pentru că aveau o tangență cu domeniul sau își doreau lucrul respectiv.

Majoritatea celor care vor „să facă bani ușor” or să bage zeci, sute, poate mii de ore într-o chestie și or să scoată… mai nimic. Or să se chinuie, or să zică că „nu e muncă” pentru că nu sunt la birou, or să-și arunce pe geam timpul liber și alte proiecte în ideea că or să „câștige ușor”. Și la final, or să aibă o grămadă de timp pierdut și o sumă de bani amuzantă.

Ah, și mai e o chestie. Fomiștii ahtiați după bani făcuți ușor ajung des să fie fraierii altora. Or să li se vândă idei mari – or să meargă la conferințe scumpe, or să cumpere cărți care să-i învețe ce să facă și așa mai departe, fără să-și dea seama că ei sunt clienții, nu afaceriștii. Și eventual or să lucreze pe bani mărunți, mult sub salariul minim, în speranța că la un moment dat dau un tun.

Am văzut chestia asta pe bloguri acum câțiva ani, când am dat de ceva competiție de bloguit în care se întrecea lumea să facă reclamă unor produse în speranța că ar putea câștiga câteva sute de lei. Am văzut-o în lumea literară, când promit unii că anumite cărți se vor vine hăăăăăt în nu știu câte exemplare, le cumpără o editură străină, parol. Am văzut-o în cărți despre cum să ai o atitudine de succes și să faci bani. Li se vând vise. Vise, vise, vise.

Iar visele astea flămânde de bani, dacă sunt singurele vise, ajung să strice treaba. Nu lasă loc de hobby, de amatori. De distracție.

2. Am impresia că multă lume nu îndrăznește să fie altfel decât pasivă.

Demult, înainte de pandemie, m-a luat un bătrân în autobuz să-mi spună că a fost prof universitar și acum bea și așteaptă să moară, pentru că n-are ce face.

Nu fiți ăla.

Ce vă place să faceți? Ce v-ar distra? Faceți, bre. Nu pe bani. Așa, de nebunia chestiei. Că e distractiv. Faceți-o pentru sufletul vostru. Faceți-o degeaba. Dacă nu iese bine, e în regulă, rămâne distractivă.

A crea lucruri doar de dragul de a le crea e absolut permis. A scrie povești pentru prieteni e în regulă. A înregistra cărți audio pentru prieteni e în regulă. A face costume fanteziste pe care le porți o dată e în regulă. A face tablouri pentru tine e în regulă. A-ți amenaja grădina nu știu cum e în regulă.

E o lume întreagă de posibilități. Nu totul trebuie, scuzați de cuvânt mizerabil, monetizat. Nu mai ascultați de toți fomiștii care spun „bani, bani, bani, bani”, pentru că nu e necesar să iasă un ban ca să faci o chestie care să te satisfacă. E ok s-o faci pentru tine. Ba mai mult, creativitatea e o chestie profund umană și, deci, a crea e extrem de satisfăcător. Ajută mult la tărtăcuță. Eliberează.


Distribuie: | Mastodon | Facebook |

Comentarii: e-mail | facebook |