Roxana-Mălina Chirilă

Dramatica lume a micilor artizani

Povestește Krossfire de recentele lui experiențe cu comenzi livrate cu greu prin București de 1 martie, pentru că micile afaceri care promiseseră livrări rapide nu au reușit să se țină de cuvânt. Deplânge situația, așteptările noastre scăzute cu privire la comenzi livrate la timp și faptul că prea puțini propun termene-limită până la care chiar privești ce ai comandat.

Eu, una, n-am avut surprize de-astea, dar sunt în Brașov, nu în București și n-am comandat prea multe. Pe scurt, am avut noroc. (Apropo, dacă vreți ciocolată bună, livrată la timp prin țară, Luado sunt favoriții mei.)

Dar ai noștri sunt mici copii pe lângă lumea internațională, mai ales când e vorba de „prea multe comenzi, nu fac față”. Mai demult, pe când internetul era mai tânăr, în comunitățile de artizani se purtau morțile subite, dramatice și false.

Site-ul Ravelry e unul dintre cele mai recomandate când te apuci de tricotat sau croșetat, pentru că găsești tipare cât cuprinde și o comunitate mare de pasionați care discută, se inspiră, vând și cumpără. Se vând tipare contra cost, fire vopsite sau toarse acasă, lucruri de-astea.

Ei bine, unii mici artizani au avut prea mult succes prea repede. Și știu, sună aiurea să ai „prea mult succes”, dar dacă primești multe comenzi inițial te bucuri. Le accepți. Te pui pe treabă. După care vezi că nu faci față. Artizanii respectivi rămâneau în urmă cu comenzile, livrau produse mai slabe, se zbăteau și încercau să facă tot posibilul ca să-și onoreze promisiunile, dar era imposibil.

O soluție e să încerci să rambursezi ce poți, dar ieși pe pierdere, mai ales dacă există comisioane pentru tranzacții și dacă ai cumpărat multă materie primă. Așa că, uneori, se dădeau morți, precum Mystical Creations Yarn (și un articol mai lung pe Vice despre morțile false). Sau precum cineva care n-a creat tiparele personalizate care i-au fost comandate, ci doar a murit subit. Sau iată o poveste și despre cineva care-și spunea Socktopia/MommaMonkey.

Problema tinde să fie cam aceeași: supraestimarea propriilor forțe. E o problemă și pentru profesioniști, care pot să uite că obosesc sau că se pot îmbolnăvi – dar e o problemă mai ales pentru cei care nu sunt foarte familiarizați cu domeniul, ci ajung acolo ca hobby sau ca experiență temporară. Poți să-ți imaginezi că, dacă ți-ai bate capul, te-ai mișca mult mai repede, ai face mult mai mult. Sau subestimezi clar cât timp și efort îți iau lucrurile.

Așa că, no, aviz amatorilor care descoperă că pot face bani din ceva ce n-au mai făcut până atunci și care pare distractiv: grijă cu astea, că poți fi copleșit mult mai ușor decât crezi.

Iar în ce privește micile firme de care zice Krossfire: voi chiar ar trebui să știți mai bine și să nu faceți de-astea. E bine să presupui că totul durează 1.5x-2x mai mult decât ar dura în cel mai bun caz, iar apoi să-ți mai iei o marjă de eroare.


Distribuie: | Mastodon | Facebook |

Comentarii: e-mail | facebook |