Roxana-Mălina Chirilă

Există un concurs de fanfiction în România și e ținut de sweet summer chilzi

Prima oară mi-a spus o cunoștință de pe net. Astăzi, am văzut și postarea sponsorizată de pe Facebook:

Am dat și clic. Sunt foarte puține lucruri care _nu _mă fac să tremur în postarea lor. Pentru că tot mi-am scris disertația de masterat pe subiect, hai să vă povestesc de ce oamenii ăștia sunt picați din lună.

Hai să pornim de la postarea de pe Facebook:

Te-ai săturat să citești fanficuri oribile pe Wattpad? Revista Planu’ 9 are soluția! De ce să lași orice necunoscut de pe Internet să-ți măcelărească opera favorită, când poți face chiar tu asta?

De unde să încep.

Ok, știu: de la insulta adusă fanficurilor în general… spre deosebire de al tău, probabil. La fel ca în cazul unui tip care decretează că toate femeile sunt proaste, poate în afară de interlocutoare dacă aceasta o demonstrează, nu poți să nu simt că parcă e prea multă negativitate ca să fie chiar în regulă treaba. Dacă cineva se uită cu dispreț la cei din jurul tău, oare de tine chiar are o părere bună?

Acuma, nu vreau să intru în detalii despre calitatea și curentele din interiorul fanficurilor, dar ffs. Unele sunt excelente și sunt bune rivale ale celor mai tari cărți publicate.

Și dacă tot scrii fan-fiction, de ce să nu ni-l trimiți nouă (’9)?

Bună întrebare! Deși se voia retorică, hai să răspundem la ea, uitându-ne la ce spun în postarea despre concurs de pe blogul lor.

Spun așa:

Vor fi trei teme: universuri din filme, cărți și jocuri. Condiția este să fie SF sau Fantasy.

În primul rând, nu mi-e clar dacă sunt trei categorii separate sau dacă sunt trei teme așa, în general, dar fie.

Câștigătorii, trei la număr, vor fi publicați în revistă și vor primi și premiu – un tricou cu mesaj personalizat, la alegere.

Deja încep să mă simt inconfortabil și să mă uit dacă revista asta e pe bani. Nu de alta, dar nu vinzi fanfiction. Orice ar fi, nu vinzi fanfiction. Pentru sweet summer chilzi e posibil să nu fie prea clar motivul, ceea ce nu e neapărat vina lor, dar nici dacă mergi neatent pe stradă și pici într-o gură de canal deschisă nu e neapărat vina ta. Dar tu o să suferi.

Fanfictionul e un gen aflat la limita gri a legalității: tehnic vorbind, poți argumenta că ce scrii sunt invențiile tale personale șamd. Practic, pot să vină deținătorii trademarkurilor și drepturilor de autor să-ți dea în cap. Până destul de recent, mai și veneau, cu precădere prin State.

Momentan există un status quo în care fanii scriu fără să ceară bani în niciun fel, iar marile companii îi lasă în pace. Există o organizație, OTW (Organization for Transformative Works) care apără drepturile creatorilor, dar _doar _în condițiile astea.

Nu știu ce face Planu’ 9, dacă are finanțări, n-are finanțări, cât de oficială e revista șamd. Dar știu că ideea de publicare și de premii îmi cam zburlește pării de pe ceafă și văd deja fantoma lui Anne Rice bântuind pe-acolo.

Sunt ok cu părțile astea:

Regulament:

Termenul limită de primire a textelor este** 2 iunie 2021**. Ele vor fi trimise pe adresa de e-mail redactia@planu9.ro cu mențiunea „Pentru concursul de fan-fiction”.

-Câștigătorii vor fi anunțati, public, o lună mai târziu (intervalul de jurizare) în data de 2 iulie 2021.

Juriul este format din membrii redacției Planu’ 9.

-Textele nu trebuie să depășească 7500 de cuvinte, vor fi trimise în format Word și redactate în felul următor: Times New Roman, 12spațiere de 1.5 între rânduriPrezența diacriticelor este obligatorie. Textele care nu respect aceste minime norme de redactare, vor fi respinse.

-Fiecare autor va participa la concurs cu cel mult 2 texte.

În schimb, partea care urmează îmi dă KO:

-Autorul/autoarea textului va trimite, alături de text, o poză și o scurtă descriere (de câteva cuvinte).

Asta e cerința cuiva care a auzit că există fanfic pe net și a decis că e, așa, ca un fel de ce fac sefiștii români. N-a priceput nimic din cultura fandomului.

Și zic asta pentru că fandomul ăla care scrie pe Wattpad (și pe fanfiction.net, și pe Ao3, și pe site-uri de genul) scrie în principiu sub pseudonim. Suntem toți anonimi aici, și chiar dacă la unii se cam știe cine sunt, nu prea găsești oameni care să scrie cu nume, prenume și poză – decât dacă sunt al naibii de imprudenți.

Mai mult decât în cazul oricărui alt gen, scriitorul de fanficuri e vulnerabil. E vulnerabil la atacuri legale (vezi mai sus), dar e vulnerabil și la atacuri ale autorilor și ale fanilor acestora, care s-ar putea să ia povestea ca pe un afront personal. E vulnerabil și la atacurile altor fani creativi ale aceluiași conținut-sursă, care pot decide să ducă lucrurile într-un teritoriu straniu de competitiv și războinic.

Dacă vi se pare exagerat, încercați numai să scrieți recenzii la cărți și o să vedeți că apar oameni supărați. Imaginați-vă ce mutră ar face mulți sefiști români dacă ar găsi o poveste în care personajele lor foarte masculine descoperă că vor să facă sex cu bărbați. Sau, mai rău de-atât, dacă cineva le aruncă la gunoi cea mai mare parte din univers cu notița „Blabla tehnologie, nu mă interesează, acum totul funcționează pe magie lol”.

Ideea e. Dacă publici o carte proastă pe barba ta, nu află mulți. Dacă publici un fanfic care nu le convine unora, sunt șanse mai mari să se lase cu un război.

Și ultima chestie:

-Decorul în care se desfășoară textele voastre pot să acopere o gamă largă de universuri, fie că sunt din jocuri videofilmecărți, etc. Oferim câteva exemple: Star Wars, Star Trek, Dune, Harry Potter, StarGate, Lord of the Rings, Game of Thrones, World of Warcraft, Assassin’s Creed, Fallout, Elder Scrolls, etc.

Ăștia nu au o temă. E un concurs gen, „Desenați, copii”. Se simte că nu e ceva ce vor să vadă. Ei nu vor de fapt să citească fanficuri. Nu sunt fani de ceva. Ei vor să ajungă la cititori noi și cam atât. Dacă-i pui să numească genuri de fanficuri, probabil că or să se uite la tine ca la poarta nouă. Dacă vine cineva să le bată la ușă cu cease and desist, or să facă scandal fără să priceapă în ce s-au băgat.

E o cu totul altă generație de fandom decât cea din străinătate. Altă abordare. N-o să vă zic, „Sub nicio formă să nu vă înscrieți la concurs”, dar o să vă zic că, pentru cineva crescut cu celălalt fandom, ce e aici îmi cauzează multe semne de exclamare. Cea mai mare speranță pe care pot s-o aibă aici e să nu devină prea populari, pentru că nu par deloc pregătiți pentru problemele care apar din modurile lor de abordare.


Distribuie: | Mastodon | Facebook |

Comentarii: e-mail | facebook |