Roxana-Mălina Chirilă

Îmi bag (iar) picioarele în ANAF

Momentul ăla în care în august 2021 mă anunță ANAF că mai am de plată câteva mii de lei pentru ce am lucrat în 2017, într-un document pe care l-au datat aprilie 2021. Eu am închis PFI-ul în 2018 și am plătit totul la timp, de fiecare dată când au cerut.

Momentul ăla în care îmi aduc aminte că anul trecut mi-au cerut o sumă și mai mare de bani și le-am plătit-o fără să mă cert cu ei prea tare, pentru că eram în perioada de carantină. Discuțiile cu ei au venit post-plată. S-a dovedit că NU era necesar să o plătesc, ci a fost o încurcătură la ei. Mi-au dat banii înapoi.

Momentul ăla în care, la începutul anului ăstuia, mi-au zis că am de plată o dobândă de vreo 150 de lei, dar nu am datorii.

Păi să nu te întrebi la un moment dat ce pana calului fac ăștia. Să nu te întrebi cum se face că dacă tu ai greși așa, nu doar că ai intra în pământ de rușine, ci ar exista și consecințe la nivel de firmă, dar ăștia fac un „trololololo” pe nervii celor din jur?

Să nu te întrebi de ce nu te plătește statul de fiecare dată când îți ia banii dintr-o greșeală și de ce nu-ți dă reduceri la taxe și impozite dacă le-a bușit și le-a trimis târziu? Și o scrisorică de „mea culpa”?

Eu zic să-i luăm pe ăia de iau deciziile majore care ne freacă pe noi la cap și să-i scoatem un pic undeva, într-o zonă fără internet, o poieniță frumoasă. Și cum se relaxează ei mai bine, să începem tortura psihologică: să le spunem ba că au de plată sume exorbitante, ba că n-au. Că e o revoluție și li se taie capul! Ba nu, lol, glumeam. Să le spunem că li s-a confiscat casa și verii sunt la pușcărie. Sau nu. Să-i somăm, să le trimitem decizii, să-i facem cu capul.

Și când pleacă acasă și simt că în sfârșit se relaxează, îi lăsăm în pace… Câteva luni. După care, o dată sau de două ori pe an, la intervale neregulate, le mai trimitem câte un polițist la ușă să le spună că s-ar putea să fie acuzați de fraudă, oh nu, lol, greșeala noastră – sau poate chiar sunt.

Hai, să joace și ei hora ăsta, să vadă cum e.


Distribuie: | Mastodon | Facebook |

Comentarii: e-mail | facebook |