Roxana-Mălina Chirilă

[20 feb] Cartea de azi: „Sabia din stâncă” de T.H. White

La un moment dat, când eram mai tânără și nu știam foarte multe despre lume, mi-am zis că aș vrea să citesc tooaaaaate cărțile despre regele Arthur și cavalerii lui. Ceea ce e destul de amuzant când îți dai seama că până și lista de povești arthuriene din secolele 6-16 e mai lungă decât te-ai aștepta, așa că m-am lăsat repede de plan.

Apropo, o listă de 567 de romane arthuriene, din 1850 încoace. Aș pune pariu că nu toate merită citite, însă reinterpretarea lui T.H. White e printre cele mai cunoscute și interesante. Bine, cunoscute prin Anglia – la noi nu știu cât de cunoscută o fi.

„Sabia din stâncă”, publicată pentru prima oară în 1938, e o carte intenționată pentru un public mai degrabă format din copii decât din adulți. Vrăjitorul Merlyn trăiește timpul invers, așa că se poate spune că vine din viitor și se îndreaptă spre trecut. Micul Arthur, „Wart”, e mic și are multe de învățat de la vrăjitor, care-i explică tot felul de principii și îl transformă în plante și animale ca să-l învețe.

Povestea e ușoară, comică pe alocuri, cu un dram de corectitudine istorică pe unde a avut chef T.H. White să vorbească despre lumea medievală și cu multă legendă acolo unde n-a vrut să rămână ancorat în realitate. E neobișnuită ca abordare, iar în volumele ulterioare din serie tonul se schimbă și, dacă-mi amintesc corect, Merlyn filozofează mai mult.

Cartea poate fi găsită în română pe eMag și Libris. În engleză, cu o copertă care nu pare să fie și ea din 1938, e disponibilă pe Book Depository.


Vrei să afli mai multe despre „Cartea de azi”? Intră aici.


Distribuie: | Mastodon | Facebook |

Comentarii: e-mail | facebook |