Roxana-Mălina Chirilă

Adolescenți! Urechile la mine

Am fost friend-uită azi pe facebook de cineva care era probabil un adolescent. Cu ocazia asta, am câteva lucruri pe care vreau să le comunic celor care sunt la vârsta asta și câteva recomandări de oferit pentru cei care vor să discute cu oameni pe care i-au găsit pe net. Asta în cazul în care n-au chef să fie blocați în maxim zece replici.

Pe cei de vârste adolescentine care știu deja tot ceea ce scriu: pe voi vă consider adulți mai tineri.

1. Învățați să scrieți.

Cât de simpatici sunteți depinde direct proporțional și de cât de ușor vă faceți înțeleși. Nu depinde doar de asta, normal, dar în momentul în care scrii „s vad s iți zic dk da sau nu” vreau să-ți trag două palme. A, îmi scrii pe facebook de pe telefon? Ce să vezi, și eu scriu deseori pe telefon. Scriu mail-uri, vorbesc pe messenger, îmi scriu notițe și alte prostii de genul ăsta. Nu-mi place să scriu pe telefon pentru că am o viteză mai mică și nu simt tastele la fel, dar nu consider că trebuie să-mi torturez interlocutorii din cauza asta.

Da, cei atenți observă diferența: de pe telefon nu folosesc diacritice, că e prea complicat. În conversații pe messenger scriu mereu cu literă mare la început de propoziție, chiar dacă de obicei scriu cu literă mică. Scriu (hug) în loc de >:D<. Dar ce să vezi? Când scriu eu e citibil pentru toată lumea.

Suntem în 2014. Majoritatea avem telefoane cu tastaturi confortabile. Dacă ai timp să încerci să legi o conversație pe messenger via telefon, încearcă să scrii citeț.

2. Învățați să începeți o conversație.

„Bună” e un început bun, dar continuarea „Kf?” („Ce faci?” în limbaj normal) nu e tocmai ok. Întrebarea mea neformulată după ce primesc un „bună” de la un necunoscut este „Cine ești și ce vrei de la mine?” Adică o prezentare cât de scurtă.

De exemplu, „Bună, [sunt Cutărescu] ți-am citit articolele despre țigăncile roabe, mi-a plăcut mult.” Ți-am citit articolele spune că sunt un cititor și mi-a plăcut spune că sunt acolo să te laud. Dacă toată conversația se petrece pe Facebook, numele sunt evidente pentru ambele părți, deci nu trebuie să te recomanzi cu numele.

Trebuie să existe un motiv pentru care vorbești cu persoana. Chiar dacă doar te afli în treabă și cauți prieteni, voila! un motiv. Dă-l, ca să știe omul ce-i cu tine în viața lui.

3. Fără întrebări personale, irelevante sau stupide; și fără cerințe de tot felul.

Sunt o persoană deschisă și comunicativă pe net, dar acestea fiind zise, n-am niciun chef să mă dau peste cap să satisfac curiozități legate de stilul meu de viață, de activitățile mele curente, de părerile mele despre vreme. Cu atât mai puțin o să fie alții.

Nu e cazul nici să ceri poze cu persoana în primele cinci minute ale primei conversații.

Dacă te apuci să descoși pe cineva, nu te mira când se debarasează de tine și începe să te ignore. Ah, aveai intenții bune? Au fost contracarate de cât de agasant ai fost.

4. Respect. E necesar.

Respectul nu înseamnă să iei pe toată lumea cu „dumneavoastră” și „sărumâna”. Înseamnă să înțelegi și să iei în considerare faptul că ceilalți pot fi ocupați, că au o viață, că nu-ți datorează nimic. Nu îți datorează să-ți descifreze scrisul, să te vadă ca pe o persoană bună pe care merită s-o cunoască, să fie recunoscători că i-ai ales tocmai pe ei. Nu-ți datorează răspunsuri, ajutor, înțelegere.

Nu poți să pierzi vremea cuiva, să-l atragi în discuții interminabile care nu duc nicăieri, să socializezi doar de dragul de a socializa – nu cu o persoană pe care n-o știi și care poate n-are niciun chef de tine. Fă-o cu prietenii, cărora poate le pasă.

Dacă oamenii vorbesc cu tine, o fac din politețe și bunăvoință, chiar dacă nu gândesc în termenii ăștia. În clipa în care abordezi pe cineva, iar acela îți răspunde, el îți acordă puțin timp și puțină atenție fără ca tu să fi făcut ceva să le meriți. Dacă n-o să le meriți în continuare șansa ta se încheie acolo, chiar dacă ți se pare că „nu-i corect”. Lumea nu e plină de oameni care vor să fie prietenii tăi, ci de oameni care au viața lor și treaba lor. Consecința lipsei tale de respect pentru ceilalți e că o să zbori din viața lor la fel de rapid pe cât ai intrat.
Cu plăcere, acum valea.


Distribuie: | Mastodon | Facebook |

Comentarii: e-mail | facebook |