E un dat al oricărui text mai lung de o pagină la care lucrează mai mult de o persoană că la un moment dat apare următoarea disperare: „Dumnezeule, celălalt UNDE a modificat?!?!?!! Eu cum aflu acum?! T_T :((((((((((((((((((((”
Am o experiență profundă și lungă în acest domeniu, așa că am ași în mânecă pentru mai multe situații. Îi dau mai departe, ca să existe mai puțină frustrare în lume:
1. Lucrezi cu unelte special făcute pentru așa ceva.
Asta facem la BigWorldNetwork. Pentru sănătatea mentală a Amandei Meuwissen, editoarea șefă, care are de verificat vreo 24-25 de capitole de cărți în fiecare săptămână și care verifică și modificările modificărirlor, folosim o chestie numită „Track changes”. Pe românește „Urmărește schimbările”.
În LibreOffice chestia asta se activează dacă mergi la Edit -> Changes -> Record. În Microsoft Office dai ctrl+shift+e. În cele mai noi tipuri de Word, mergi la Review -> Track Changes. În versiuni mai vechi de Word, mergi la Tools -> Track Changes. În cele mai vechi versiuni de Word, mergi la Tools -> Track Changes -> Highlight Changes. Și dai acolo Track Changes.
Rezultatul e ceva de genul:
În partea stângă ai linii verticale în dreptul textului modificat. Apoi în text ce e șters e tăiat cu o bară orizontală (ca spațiul dinainte lui „slamming” de pe primul rând) și ce e adăugat e subliniat și trecut cu altă culoare.
Avantajul e că în clipa în care îi spui să nu-ți arate modificările făcute în text, totul arată perfect normal, fără sublinieri, tăieturi și chestii colorate.
Dar nu mereu alegi tu cum se lucrează, așa că varianta asta s-ar putea să pice.
2. Profiți de miracolele ascunse ale lui Find.
O altă variantă destul de obișnuită e când omul îți marchează modificărle cu roșu. Ceea ce sună extrem de bine în teorie, dar în practică ai un document de 90 de pagini în care e o virgulă colorată undeva.
Oribil, nu? Ce bine ar fi dacă ai putea să cauți toate cuvintele colorate din text așa cum cauți diverse cuvinte! Să poți să dai ctrl+f+„găsește-mi culoarea roșie”. Ar fi extraordinar, excepțional, mirific…
Și normal că dacă e o idee genială cineva s-a gândit deja la asta. Acel cineva era în echipa care făcea programul. Și da, poți să cauți cuvintele roșii. Nu știu exact cum e în Word, dar bănuiesc că e cam la fel ca în LibreOffice. Unde e așa:
- Mergi în ferăstruica cu find/replace și cauți butonul de opțiuni în plus:
- După asta alegi opțiunea de Format (aici e „Format…”) și ți se deschide o fereastră nouă: poți căuta după font, după culoarea fontului (în poza de mai jos), după culoarea din background și o mie de alte nebunii. Practic, indiferent cum ar fi marcat cealaltă persoană modificările, le poți găsi ușor atâta timp cât a rămas constant în marcaj.
3. Ultima soluție disperată.
Omul n-a marcat cu nimic modificările. Nici măcar o culoare diferită, nici nimic. N-ai după ce să cauți, că nimic nu e clar.
Bun, în cazuri disperate există varianta în care te duci pe Google și cauți „text compare”. Alegi ceva gen diffchecker. Bagi textul original într-una din căsuțe, textul modificat în cealaltă căsuță, dai să compare și îți apar diferențele. O să trebuiască să le cauți apoi prin tot textul cu find, dar măcar nu trebuie să stai cu ochii-n 16.
4. Folosești butonul de comparare a textelor
Se pot compara două versiuni ale aceluiași text. În cazul LibreOffice, deschizi fișierul mai nou, mergi la Edit -> Compare Document. Ți se deschide o fereastră nouă, unde îți cere să deschizi alt fișier. Îl alegi pe cel original. Acum îți apar diferențele ca în cazul lui Track changes.
În Microsoft Word mergi la Review -> Compare și selectezi cele două fișiere, cu același rezutltat.
(mulțumiri lui machiavellian pentru comentariu; varianta 4 n-o știam)