Lucrările feroviare în Scoția sunt mai ok ca ale noastre
Când e vorba de CFR-ul nostru, orice e posibil. De obicei auzi de la alții că se lucrează pe o linie și că, probabil, trenul tău o să aibă întârziere. Asta ca să nu mai vorbim de faptul că e un tren Brașov-București care are constant o întârziere de vreo oră – de ani de zile! – pentru că vine taman din Budapesta, dar încă nu s-au gândit să schimbe orarul oficial cu unul mai puțin optimist, dar mai realist.
Tocmai am aflat că, ce să vezi? Și în locuri mai civilizate se întâmplă chestii cu căile ferate, apar întârzieri, povești. De exemplu, în Scoția refac o rută între Edinburgh și Glasgow, ca să înlocuiască trenurile de acum cu altele, care fac mai puțin zgomot și poluează mai puțin. Unele rute au fost închise cu totul.
Așa că scoțienii de la ScotRail au scos o broșură în care spun așa:
- de ce se fac modificările în general
- de ce au ales să le facă acum
- că își cer scuze pentru toate neplăcerile
- că unele rute vor fi închise
- că în unele zone transportul feroviar va fi înlocuit de autobuze
- întârzierea aproximativă preconizată
- care sunt modificările și pe unde și cât de tare te afectează dacă vrei să mergi dintr-o parte în alta
Diferențele față de sistemul pe care-l au firmele aici:
- transparență
- înștiințarea prietenoasă cu privire la modificări/probleme
- încercarea de a-și ajuta clienții chiar și acolo unde nu e teoretic treaba lor să rezolve (puteau spune foarte bine „am închis rutele x, y și z” și cu asta basta)
- scuze care chiar par sincere
În afară de faza cu autobuzele, nu e nimic care n-ar putea fi făcut cu ușurință și la noi, dacă s-ar dori. Doar că aici nu se poartă curtoazia prietenoasă. Nu știu de ce. Poate ne place să fim nașpa, în ciuda miturilor pe care ni le spunem despre noi.
Bine, scoțienii au și un umor binevoitor – eu am aflat despre chestia asta din următoarea poză (clic pe ea ca s-o vedeți cu sursă cu tot):