Roxana-Mălina Chirilă

Ghid de scris e-mailuri (pentru PR-iști și experți în social media)

„Bună ziua,” – Acesta este un salut standard. Se folosește la începutul unui e-mail. Nu înseamnă mare lucru, dar este politicos.

**Î, Ș, Ț, ă, â, î, ș, ț **– Acestea sunt niște diacritice. Se folosesc în interiorul cuvintelor, pentru a simboliza anumite sunete și a face diferența între „gâsca mea nu poate să stea liniștită” și „gașca mea nu poate să stea liniștită”. Sau între un sat de blocuri vechi și un om sătul de blocuri vechi.

„Sunt [x], mă ocup de” – Aceasta este o prezentare scurtă, pentru ca interlocutorul să aibă habar cu cine vorbește. Ar putea fi contactat de vecinul de la trei, ar putea fi contactat de Iohannis. O prezentare scurtă elucidează misterul.

**„Vă contactez pentru că” – **Aceasta este o scurtă explicație a intenției autorului. Dacă interlocutorul își permite să fie o persoană complexă, care are și carieră, și viață personală, și trecut, un e-mail de genul „vreau să vă vorbesc” nu-i spune mare lucru.

**vorbesc, pentru **– Acestea sunt formele întregi ale unor cuvinte reprezentate des ca „vb” și „pt”. Fac mail-ul să arate mai profesionist.

vă, dumneavoastră – În limba română politețea este deseori marcată prin folosirea persoanei a doua plural, în conjuncție cu pronumele de politețe. E utilă, mai ales dacă vreți să obțineți ceva de la mine.

[Notă: Cei care-mi scriu mail-uri personale sau îmi cer oferte de preț pot să-mi scrie și la singular, nu mă deranjează. Internetul e prietenos. Însă dacă primesc un mail oficial, din partea unei firme sau organizații, mă aștept să fie cu „dumneavoastră”.]

**?, ! – **Acestea sunt semnul întrebării și semnul exclamării. Sunt semne de punctuație care nu trebuie puse în dublu sau triplu exemplar pentru a-și îndeplini scopul.

– Acestea sunt trei puncte, care pot reprezenta o pauză mai lungă în vorbire. Folosite rar, pot arăta că o propoziție nu a fost dusă până la capăt, pot crea o senzație de așteptare în cititor sau pot arăta o întrerupere de orice natură. Folosite des, sunt înlocuibile cu „Ăăăă”. (De exemplu: „Mă gândeam acum că, ăăă, ar fi o idee, ăăă, impresionantă, ăăă dacă ai scrie despre, ăăă, noi pe blogul tău!”)

**„Cu respect/Cu stimă/O zi frumoasă/Mulțumesc anticipat” **– Formule de încheiere care nu spun mare lucru, dar indică politețea.

Folosirea ghidului de mai sus nu garantează un răspuns favorabil, dar, din experiența proprie, garantează un răspuns mai politicos, mai binevoitor și mai atent gândit decât ar fi altfel.


Distribuie: | Mastodon | Facebook |

Comentarii: e-mail | facebook |