Roxana-Mălina Chirilă

O să fiu o scriitoare vândută în 325.000 de exemplare

Când a scris Igor Bergler „Biblia pierdută”, a spus că s-a vândut în jdemii de exemplare la precomandă și că e un mare succes. E un marketing de care-l cam bănuiește lumea că ar fi mincinos, dar nimeni n-o poate demonstra, așa că și-a pus standurile pline de „Biblii” pe la târguri, a ieșit în față în librării și a vândut cât a putut de pe urma notorietății că ar fi vândut mult.

Acum, aproape același lucru se întâmplă cu Chirovici și „Cartea oglinzilor”. O știți pe aia cu „toamna se numără bobocii”? No, el nu și i-a numărat toamna, nici primăvara, ci de când s-a apucat de agricultură. Mai exact, cu mai bine de un an înainte să fie publicată cartea oriunde, a reușit să-i convingă pe cei de la Guardian că avea să vândă în milioane de exemplare. Ceea ce e amuzant, pentru că nu poate nimeni să garanteze aș ceva, până și JK Rowling s-a chinuit să ajungă la milioane de exemplare când a scris cărți polițiste sub numele de Robert Galbraith. Și se știe că ea e.

Sunt cărți care într-adevăr se vând pentru că s-au vândut deja – cum ar fi „Amurg” de Stephenie Meyer sau „50 de umbre” de E.L. James. Le-au luat unii, le-au comentat, le-au iubit, le-au urât, s-au certat pe ele, au devenit din ce în ce mai cunoscute și au fost cumpărate pentru că erau discutate. Altfel, sunt slabe. Dar e un proces pe care îl respect, într-un fel.

Cifrele umflate și lăudăroșenia le respect mai puțin. Însă văd că oamenii le iau în continuare de bune, fără să se întrebe ce și cum.

E păcat să nu profit de ocazie, așa că vă promit că atunci când voi publica o carte (nu știu ce carte, încă, nici unde, nici cum, nici când), aceasta se va vinde în 325.000 de exemplare. Am făcut calculul, atât se va vinde. Să țineți minte s-o cumpărați, pentru că va fi un mini-succes excepțional.


Distribuie: | Mastodon | Facebook |

Comentarii: e-mail | facebook |