Roxana-Mălina Chirilă

Conspirația de la Fălticeni

Mi-am dat seama la un moment dat că știu cam pe unde ar fi Zalăul doar pentru că toată lumea știe că e o localitate fictivă dintr-un județ mitic, iar criptogeografia e interesantă.

Însă mi-am dat seama la un moment dat că există un anti-Zalău în țara asta: Fălticeni, județul Suceava. Teoretic, ar trebui să fie un orășel de care n-a auzit mai nimeni. E în nordul țării, departe de orice obiective importante și are doar 25.000 de locuitori conform Wikipediei. Cu toate astea, nu e nici pe departe pe cât de obscur ar trebui să fie.

În primul rând, e genul de oraș prin care s-au perindat o grămadă de personalități de-a lungul timpului – de la scriitori ca Ion Creangă și Sadoveanu, la tot felul de oameni de știință și sportivi. Au și mai multe muzee pe cap de locuitor decât ar fi de așteptat. Din câte am auzit, unul e mai mult despre oceane, deși nu există niciun ocean pe o rază enormă față de Fălticeni.

În al doilea rând, tot se strecoară în conversații. Stai la o masă într-un pub și asculți oamenii vorbind – și brusc afli că cineva s-a mutat la Fălticeni. Sau citești știrile și afli că 5 elevi de la școala de jandarmi din Fălticeni au chemat salvarea când au văzut un om arzând pe marginea drumului. Lucru care s-a întâmplat în Hunedoara, adică taman în capătul celălalt al țării.

Stați, că nu se termină aici. Am căutat „Fălticeni” pe Google și am văzut 1.300.000 de rezultate. „Sfântu Gheorghe” are doar 1.040.000, deși nu e doar un oraș în Covasna, e și un sat în Tulcea și un braț al Dunării (și un sfânt, evident). Brașovul are 2.040.000 de rezultate, deci nici măcar dublu față de Fălticeni.

Lucrurile sunt clare. Fălticeniul e atât de cunoscut pentru că e de fapt capitala secretă a României. Toate forurile reale de conducere sunt acolo, toată știința și cultura valoroase sunt acolo. Din când în când, fălticenenii trimit agenți în restul țării și le spun să fie cât mai discreți în timp ce-și exercită funcțiile, dar sunt atât de mulți și atât de puternic implicați în miezul problemelor încât ajung uneori să fie remarcați.

Ați putea spune că e o coincidență. Dar o veți spune doar pentru că așa vor fălticenenii să faceți, ca să-și oculteze prezența.

Statuie comemorativă din Fălticeni, enumerând anii din acest deceniu în care orașul a stăpânit lumea.

Distribuie: | Mastodon | Facebook |

Comentarii: e-mail | facebook |