[13 feb] Cartea de azi: „În șalvari și cu ișlic” de Constanța Vintilă-Ghițulescu
Continuând cu recomandările de Ziua Îndrăgostiților, una pentru cei cu inimă de tocilari: o carte despre biserică, sexualitate, căsătorie și divorț în Țara Românească a secolului al XVIII-lea.
Poate că recomandarea asta nu e cea mai romantică (urmează și alea), dar e fascinantă, mai ales că la școală nu aflăm aproape nimic despre modul în care trăiau oamenii de pe meleagurile astea în secolele trecute.
Descrie aranjamente de căsătorie, zestre, motive de divorț, bigamie, prima căsătorie între două femei de pe meleagurile noastre (deși, ca să vă distrug entuziasmul: nu a fost între lesbiene) și tot felul de alte lucruri interesante. E o carte destul de dură, însă, care nu romanțează nimic – iar pentru că majoritatea cazurilor au fost documentate din cauza unor dispute legale, multe dintre povești sunt despre relații-dezastru (nimeni nu ajunge la divorț pentru că se înțelege prea bine).
Notă ulterioară: George Damian, istoric, îmi atrage atenția că C. V.-G. mai trunchiază din informații și din legi ca să se potrivească tezelor ei despre asuprirea femeilor – citez ce spune el: „de exemplu este citat trunchiat paragraful de lege care spunea că soțul avea voie să-și lege în lanțuri și închidă nevasta – autoarea lasă de înțeles că soțul putea face chestia asta când voia mușchii lui; în realitate legea era cât se poate de clară: soțul își putea lega și închide nevasta doar în caz de flagrant delict de tentativă de crimă și o putea ține legată și închisă doar până la momentul când o preda autorităților”.
Neavând pregătire istorică, dar având o pregătire filologică, pot să vă asigur de faptul că aproape orice carte din domeniul umanist tinde să fie puternic influențată de modul său de a gândi și, deci, trebuie privită cu cel puțin un dram de scepticism. Oricum, oricâte greșeli sau informații trunchiate ar avea, cartea asta tot e mai puțin greșită decât multe dintre textele care se perindă prin spațiul public.
Cartea e disponibilă pe Libris și pe eMag.
Vrei să afli mai multe despre „Cartea de azi”? Intră aici.