[23 mar] Cartea de azi: „Jocurile foamei” de Susanne Collins
Arta, mai ales cea fantasy/SF, tinde să reflecte destul de bine spiritul epocii. NASA duce oamenii pe lună pentru prima oară? Bum! Explorări spațiale, imperii umane, eventual descoperirea unor ființe superioare nouă sau a unor extratereștri care trebuie înfrânți.
Acum? Acum suntem pesimiști. Discursul oficial spune că ne autodistrugem, că distrugem mediul, că inegalitatea socială e incredibilă. Iar asta se reflectă în poveștile pe care ni le spunem – fie că e vorba de SF-uri grele în care corporațiile conduc lumea, fie că e vorba de povești pentru adolescenți despre lumi post-apocaliptice.
Trilogia „Jocurile foamei” intră în a doua categorie. Inegalitatea socială a împărțit omenirea în privilegiații din Capitol și în oarecum-sclavii din cele 12 Districte, care lucrează din greu. Ca să comemoreze o revoltă a Districtelor împotriva Capitolului în urmă cu multe zeci de ani, fiecare District trebuie să trimită un băiat și o fată cu vârste între 12-18 ani să participe la Jocurile Foamei, într-o arenă foarte high-tech în care trebuie să lupte până mai rămâne unul singur în viață.
Katniss Everdeen, o fată din Districtul 12 care e foarte pricepută cu arcul și săgețile, ajunge să participe și ea la jocuri, dar lupta ei pentru supraviețuire duce la o revoltă generală.
Nu e singura distopie pentru adolescenți care a fost scrisă în ultimii ani și cu siguranță nu e singura în care tinerii schimbă lumea și înfrâng tiranii (mai sunt destule), dar e probabil cea mai cunoscută și cea care a ajuns să fie prima cunoscută de publicul larg. A fost un fenomen în sine, cred că pentru că a rezonat atât de bine cu adolescenții deoarece reprezintă spiritul epocii: e aproape un dat că lumea va fi distrusă, dar există dorința de a încerca s-o salveze.
Primul volum din serie merge citit de unul singur – din păcate, văd că nu mai există în română decât ca ebook pe site-ul Nemira. În engleză, e disponibil pe Book Depository (unde există și toată trilogia frumos împachetată într-o cutie) și pe Amazon.
Vrei să afli mai multe despre „Cartea de azi”? Intră aici.