Roxana-Mălina Chirilă

[6 apr] Cartea de azi: „Un bărbat la singular” de Christopher Isherwood

Christopher Isherwood e unul dintre scriitorii mai renumiți prin partea de lume care vorbește engleza în mod nativ. A scris multe povestiri măcar semi-autobiografice – și a avut ce să scrie. Născut în 1904 într-o familie bună din Marea Britanie și se pare că a făcut tot posibilul să evite să rămână printre oamenii de bine. A fost la facultate, dar nu și-a încheiat studiile, ci a lălăit-o până a plecat în Berlin în 1929, pentru că a auzit că libertinajul era la ordinea zilei pe acolo (iar el fiind homosexual, șansele erau să sfârșească cu acuzații penale dacă era prins în Londra).

Prin Berlin a făcut parte din lumea mai puțin bună, despre care a scris, printre altele, și în „Adio, Berlin”, o carte după care s-a făcut filmul „Cabaret” (1972). Când a venit Al Doilea Război Mondial, a plecat în SUA, unde a și rămas tot restul vieții, până în 1986.

Nu prea există un motiv anume pentru care i-am scris toată biografia – „Un bărbat la singular” e o carte de ficțiune, publicată în 1964, despre o singură zi din viața unui profesor, George, al cărui partener de viață a murit. E o carte despre ce înseamnă să pierzi pe cineva și să mergi înainte prefăcându-te că nu s-a întâmplat nimic, în timp ce cei din jur nu-ți văd suferința. E o carte despre golul rămas în urma cuiva când acel cineva dispare subit. Când te uiți la toate cele obișnuite și-ți sunt odioase pentru că nu mai ai cu cine să le împarți.

Nu se întâmplă nimic spectaculos în carte, dar Isherwood scrie bine, cu delicatețe și atenție la micile lucruri de zi cu zi.

Cartea e disponibilă pe eMag și Libris în română și pe Book Depository și Amazon în engleză.


Vrei să afli mai multe despre „Cartea de azi”? Intră aici.


Distribuie: | Mastodon | Facebook |

Comentarii: e-mail | facebook |