[21 mai] Cartea de azi: „Corigent la limba română” de Ion Minulescu
Am o prietenă bună care găsește cumva cele mai neobișnuite lucruri – de exemplu, o ediție ilustrată a cărții „Corigent la limba română” de Ion Minulescu, în care ilustrațiile sunt din cu totul alt meci decât textul în sine.
Ion Minulescu a trăit din 1881 până în 1944 și face parte dintre legendarii români educați la Paris despre care am tot auzit în școală că ar fi existat – și că ar fi fost cu zece clase peste leprele de noi. Noi fiind generațiile de azi care ne chinuim limba cu englezisme, nu ca ei, care știau franceză, deci erau educați.
„Corigent la limba română” e un roman autobiografic, în care un tânăr se culcă cu amanta profesorului său, care-i descoperă pe amândoi. Poate din cauza asta (sau poate că nu), tânărul rămâne corigent la română și e trimis la studii în București ca să-și termine liceul. De acolo, merge la Paris, unde se întâlnește cu o fată frumoasă de acasă, ajunsă amanta unui aristocrat rus – și evident că și-o ia și el ca amantă.
Nu e o carte bine scrisă… ba… dimpotrivă!… aș zice că la un… moment… dat… începe să exaspereze cu zecile de puncte-puncte și semne de exclamare. Însă e un volum scurt, care demitizează o generație și o lume și care are un pic de fir narativ. Ediția cu coperta din poza articolului e perfectă pentru cadouri ironice: e ceva să citești despre aventura unui tânăr cu o femeie care ia cocaină și să ai ilustrații cu prichindelul ăla.
Cartea e disponibilă pe eMag în ediția ironică, într-o variantă audiobook tot în română pe eMag, pe Libris într-o ediție mai puțin ironică și gratuit pe Wikisource în format digital – unde puteți da o căutare după „cocaină” dacă vi s-a părut că glumeam mai sus și că n-avea cum să scrie Minulescu deschis de așa ceva acum o sută de ani.
Vrei să afli mai multe despre „Cartea de azi”? Intră aici.