Roxana-Mălina Chirilă

Greu scoți omul din mașină

Pe vremea când eram în liceu, știam un tip de peste 40 de ani care făcea sport – mergea la baschet de câteva ori pe săptămână, era în ceva echipă locală de amatori și participa la concursuri cu alte echipe de amatori.

Ei, acest sportiv mergea la baschet cu mașina, ca să nu meargă pe jos. Până aici, nimic deosebit, doar că sala de sport era la colțul străzii – și nu e un fel de a spune. Am intrat pe Google Maps și am măsurat distanța efectivă, nu în linie dreaptă, ci după ușoara curbură a străzii, până la intrarea aflată uuun pic după colț. Mi-au ieșit 240 de metri, hai 250 cu indulgență și numărând niște metri și în curtea clădirii. Dacă mergi foarte lent ajungi în patru minute până acolo.

La vremea respectivă râdeam, dar azi încep să mă întreb dacă asta devine normalitatea – e plin de mașini la fiecare pas și toată lumea insistă că are nevoie de ele. Ai mașini în parcările pline, mașini parcate pe trotuare, mașini pe străzi. Dacă mergi în București, o bandă a străzii e ocupată de mașini parcate.

Să fie vina primăriei din București? O fi. Ar putea amenda, ar putea face multe – dar problema e și una de mentalitate. Nu primăria le-a cumpărat mașini românilor, ci și-au cumpărat ei singuri. Nu primăria îi pune să le folosească, ci le folosesc ei singuri.

La scară mică, pentru fiecare, e un pic mai convenabil să ai mașină decât să nu, exceptând faptul că trebuie s-o parchezi, să-i pui benzină, s-o duci la verificări și reparat, să-i schimbi cauciucurile, să-ți iei asigurare, să-i schimbi uleiul, s-o speli, s-o cureți și să-i mai faci cine știe ce. La scară mare, faptul că foarte multă lume decide că mașina îți face viața mai ușoară se vede în aglomerația din ce în ce mai mare de pe străzi, în faptul că ajungi din ce în ce mai greu dintr-un capăt al orașului în celălalt, în poluarea aerului.

Nu e nimeni care să rezolve problemele astea dintr-un foc, care să facă poluarea și aglomerația să dispară ca prin minune, în așa fel încât tu, personal, să te poți plimba cu mașina fără bătăi de cap. Orice soluție de reducere a traficului și poluării o să fie probabil nepopulară, pentru că o să trebuiască să forțeze oamenii să mai renunțe la mașini, lucru care o să fie greu și o să se lase cu scrâșnit din dinți. De unde știu? Pentru că văd cât costă benzina și întreținerea mașinii și văd cât de tare nu se uită cei din jur la costurile astea, chiar dacă se plâng că e „scump raportat la nivelul nostru de trai”.

Transportul fără mașină, mai ales în orașe ca Brașovul, e simplu și e în regulă. Dai 2 lei ca să mergi până oriunde. Dacă vreau să-i vizitez pe ai mei la Sf. Gheorghe, e 8 lei microbuzul. Durează un pic mai mult decât dacă aș avea mașină, dar dacă bag în Google Maps traseul îmi zice când să plec de acasă ca să ajung cât mai convenabil – și pot să citesc pe drum sau să stau pe Facebook fără să fiu atentă la drum.

Când merg la București, Valea Prahovei nu e o problemă. Stau 2-3 ore liniștită și vorbesc cu lumea, citesc sau frec menta cum am chef. Până la Cluj se simte diferența dacă mergi cu trenul, pentru că CFR-ul se duce naibii și nu face linii noi nici să-l bați cu cârpa udă, așa că mergi pe ruta ocolitoare.

Ce vreau să zic e că dacă o să vină cineva să forțeze mâna proprietarilor de mașini și să-i facă s-o ia mai ușor,  n-o să fie chiar atât de grav cu renunțatul (decât pentru cei care chiar au nevoie de mașini, pentru că merg toată ziua prin satele înconjurătoare în interes de serviciu). 

Dacă nu se întâmplă așa ceva, e ok. Nu-mi fac iluzii că o să renunțe cineva la mașină în condițiile în care situația e un fel de dilemă a prizonierului – majoritatea observă că ar fi bine dacă s-ar renunța la mașini, dar dacă ceilalți nu renunță, și lor le e un pic mai bine cu.

Bine, dacă nu se schimbă nimic, rămâne problema că e o poluare teribilă prin București, iar Ovidiu se întreabă de ce nu-și face lumea griji în privința asta. Eu cred că din două motive: 1) poluarea e invizibilă și e greu s-o simți după ce te-ai obișnuit cu ea; e ca atunci când știi că nu e bine să bei cât de mult bei, dar n-o să pățești nimic nici azi, nici mâine din cauza asta; 2) nu poate schimba cineva lucrurile în privința asta printr-o hotărâre de guvern; și 3) majoritatea oamenilor contribuie la poluare tot mergând cu mașina încoace și-ncolo și probabil că nu vor să-și schimbe obiceiul ăsta, mai ales nu înainte să-l schimbe ceilalți (vezi mai sus).


Distribuie: | Mastodon | Facebook |

Comentarii: e-mail | facebook |