Roxana-Mălina Chirilă

Cum să te porți în grupuri online

Demult de tot, pe vremea când să socializezi pe net nu însemna să stai pe Facebook, iar internauții erau puțini, exista un concept numit „netichetă”. Neticheta era o etichetă pentru tot ce ținea de online - un set de reguli de bună cuviință pe care cam trebuia să le știi dacă voiai să ai parte de conversații civilizate.

Motivul pentru care neticheta era o preocupare destul de importantă era că nu aveam social media. Oriunde mergeai, erai la cineva „acasă”, sau oricum într-un grup restrâns. Fie că erai într-un grup de chat cu câțiva oameni, într-un grup în care metoda principală de comunicare erau mailurile către toți participanții, sau pe un forum cu mii de oameni, nu exista ideea că bucata de internet de acolo e mondială, publică și trebuie să coțină toată populația globului. Existau moderatori care să te tragă de urechi dacă depășeai măsura, iar apartenența la grup nu era deloc un drept, ci un privilegiu pe care-l puteai pierde oricând.

Apoi a avut loc explozia online-ului. Toată lumea e pe net și conceptul de netichetă s-a pierdut în potopul de oameni noi. RIP.

Dar asta nu înseamnă că nu există reguli și principii pe care ar fi indicat să le urmezi - sunt valabile și când ești pe Facebook sau Twitter, dar sunt cu atât mai importante dacă intri în grupurile cuiva, fie că sunt grupuri de Facebook, de Discord, subreddituri șamd.

1. Observă înainte să interacționezi

Fiecare grup tinde să aibă reguli și cutume - unele scrise, altele nu. Dacă nu l-ai pornit tu, grupul e acolo de dinaintea ta și va fi cazul să te adaptezi tu la el, nu viceversa.

Uită-te întâi după regulile oficiale. Poate că un grup îți cere să marchezi spoilerele din seriale și cărți într-un anumit fel. Poate alt grup îți cere să nu discuți politică. Poate al treilea grup te roagă să nu postezi nimic nepotrivit pentru minori. Poate că ți se spune care ar trebui să fie formatul postărilor, pentru a fi ușor de găsit. Oricum ar fi, încearcă să reții măcar principiile de bază.

Regulile nu sunt un afront adus ție, personal, și nu e cazul să te plângi că nu-ți convin din clipa în care ai intrat în grup. Probabil că există un motiv pentru care sunt așa. Vrei să discuți politică, dar ești într-un grup apolitic? Perfect, discută altundeva. Ai nuduri artistice pe care vrei să le împărtășești altcuiva, dar ești într-un grup unde sunt minori? Găsește alt public. Nu te certa cu proprietarii grupului că vrei libertate de exprimare - ai fi doar un oaspete nepoftit care-și pune bocancii plini de noroi pe masa din sufragerie și se plânge că nimeni nu mai apreciază natura atunci când i se cere să-și pună picioarele jos.

Apoi, uită-te cam cum interacționează oamenii unii cu alții și adaptează-te un pic la stilul lor. Dacă oamenii discută foarte la obiect niște subiecte, nu discuta vrute și nevrute pe larg. Dacă atmosfera e relaxată, nu veni să spui că pământul arde și trebuie să facem ceva. Probabil că membrii stabili ai grupului vin acolo fix pentru că grupul e cum e și le place așa.

2. Respectă-i pe ceilalți

Nu te apuca să te iei la harță cu oamenii din mai nimic. „Sunt supărat și sunt sincer” nu e o scuză, pentru că multă lume poate fi sinceră și politicoasă în același timp.

Apoi, dacă nu știi oamenii implicați de mai multă vreme, nu e cazul să te tragi de șireturi cu ei. Faptul că cineva discută relaxat și prietenos nu e o invitație să i te bagi în suflet și în spațiul personal.

Iar dacă te roagă cineva să încetezi cu ceva, încetează. Dacă ceilalți nu înghit bancurile tale cu Alinutza sau comentariile ironice sau edgy nu înseamnă că trebuie să-i educi tu să se relaxeze și să accepte o glumă. Înseamnă că glumele tale pică prost - ceea ce se mai întâmplă și e scuzabil, dar insistența e semn de lipsă de respect.

Scopul tău nu ar trebui să fie să-i educi pe ceilalți să fie ca tine. Mai coboară de pe piedestal, avem nevoie de stativul ăla.

3. Nu te aștepta să ți se descifreze gândurile și intențiile

Nu e simpatic să vrei să ți se citească gândurile nici când ești într-o relație, darămite când ești cu oameni semi-cunoscuți sau necunoscuți. Nu e treaba nimănui să afle ce anume e în capul tău.

Încearcă să comunici clar, să fii atent la ce pricep alții din ce ai zis, și să lămurești lucrurile de la bun început. Dacă vorbești vag și spui lucruri doar ca să fii contrarian, refuzând mereu să-ți clarifici poziția, mai devreme sau mai târziu vei fi considerat imbecilul satului.

Asta nu înseamnă că oamenii refuză să vadă adevărul sau că nu vor să facă minimumul de efort necesar pentru a comunica cu tine, ci că nu ești o enigmă suficient de interesantă pentru a merita descifrată.

4. Nu veni la cerșit

Ai intrat într-un grup și ai constatat că cei de acolo sunt programatori/doctori/traducători/scriitori/bucătari/cofetari/constructori/arhitecți sau orice altă profesie. Îți amintești brusc că ai o idee grozavă! Sau poate ai nevoie de ajutor fix în domeniul ăla! Iar oamenii ăștia sunt perfecți pentru planul tău!

„Ești programator, mă gândeam să faci un joc.” „Ești scriitor, nu vrei să scrii o carte despre…?” Oprește-te.

Ceilalți nu există pentru a te sluji pe tine. Dacă întâmplător voiai să angajezi un profesionist, poate că ai noroc, dar e indicat să fii foarte politicos - mai ales dacă oamenii ăștia sunt acolo în timpul lor liber. Iar dacă vrei să ceri să-ți facă cineva un proiect gratis în timpul său liber, dai dovadă de lipsă de respect față de timpul lor (indiferent cât de mișto ți se pare ție proiectul).

Dacă vrei sfaturi, recomandări, păreri sau un pic de ajutor cu ceva ce faci tu, însă, ai mai multe șanse să fie ok. Când ceilalți văd că te străduiești cu ceva, de obicei sunt dispuși să te ajute. Cheia, însă, e să faci tu cea mai mare parte a efortului și să nu-i pui pe alții la treabă în sluba ideilor tale. Dacă vezi că persoanele nu se oferă sau te refuză direct, nu insista.

Apoi, nu uita că suntem într-o societate. Chiar dacă nu ține nimeni scorul la cine a ajutat pe cine, fii gata să-i ajuți și tu pe ceilalți la rândul tău - nu veni doar cu mâna întinsă.

5. Ușor cu promovarea

Multe grupuri pier din cauza auto-promovării excesive. Pentru ca un grup să existe în mod real și să nu fie doar un spațiu publicitar pe care-l mai vizitează lumea din când în când, trebuie să se întâmple și altceva decât doar mică publicitate acolo. Nu veni doar ca să lași un link către propriul blog, propriul produs, propriul podcast, propria realizare. Dacă ești un membru al grupului, oamenii vor fi probabil interesați de proiectele tale. Dar dacă vii doar ca să te promovezi, ești o căpușă, iar faptul ăsta va fi remarcat.

6. Respectă intimitatea altora

Chiar dacă grupul e accesibil oricui, încearcă să te porți de parcă ar fi cât de cât privat. Unele grupuri au o politică foarte clară împotriva diseminării de informații în afară - dar și în celelalte lumea cam presupune că discuțiile rămân tot „între noi”.

Dacă ți se pare foarte important să dai mai departe ce s-a întâmplat într-un grup privat, anonimizează informația: taie detaliile care pot identifica persoanele (nume, porecle, adresă de mail etc.) sau chiar parafrazează ce s-a spus.

7. Presupune că oamenii sunt bine intenționați

Comunicarea e grea chiar și când vrei să vorbești deschis, sincer și la obiect. Dacă există posibilitatea ca un lucru spus de altcineva să fie și benign, și insultător, presupune că varianta mai pozitivă e cea intenționată. Dacă cineva care te-a jignit accidental își cere scuze, acceptă-le ca atare.

Nimănui nu-i place să-i fie răstălmăcite vorbele cu rea credință; e suficient că ele pot fi înțelese greșit oricum. În plus, e mult mai ușor să iști o ceartă și un scandal decât să le oprești. Poți oricând să te iei la trântă mai încolo.

8. Scrie cât poți de corect

„Nu le am cu gramatica” e un mod foarte leneș de a aborda faptul că îi zgârii pe ochi pe cei din jur, care trebuie să ghicească ce naiba spui. Pune-te la punct la gramatica vieții și cu punctuația.

Nu, nu mă refer la momentele în care vorbești într-o limbă străină și spui, să zicem, „un pizza”. Mă refer la situațiile în care scrii fără cratime, bagi „k” în loc de „ca/că” și alte bazaconii. Prefer de o mie de ori să citesc o propoziție îngrijită, dar un pic greșită, a unui străin, decât să citesc trăsnăile conaționalilor mei care au decis că româna e a lor s-o siluiască.

9. Nu da mai departe informații aiurea

E o idee mereu valabilă. Încearcă să verifici știrile și informațiile înainte să le împărtășești grupului - și încearcă să nu înflorești lucruri pe care le știi personal.

10. Nu te impacienta dacă grupul nu e pentru tine

Nu fiecare grup e menit tuturor. Poate că nu te simți bine în grupul de pictură în guașă - sau poate că grupul mare de Star Trek DS9 nu e ce ți-ai dorit. Poate că regulile lui sunt să spui „trosc” la fiecare a șasea replică și efectiv nu ții minte chestia asta și nici nu-ți dai seama de ce ar fi relevantă. E ok. S-ar putea să nu fie nimic în neregulă nici cu tine, nici cu grupul; de cele mai multe ori, e vorba de o incompatibilitate. Nu te apuca să bați la ușa celor care nu te vor și să urli că nu vă potriviți. Mai bine vezi-ți de treabă, mergi mai departe și găsește alt grup.


Distribuie: | Mastodon | Facebook |

Comentarii: e-mail | facebook |