Roxana-Mălina Chirilă

Jocuri incrementale în browser (idle/clickere)

Am avut într-o vreme destul de mulți timpi morți în care nu prea puteam să fac mare lucru la muncă. Ori urma să vină un proiect în curând, ori trebuia să fac chestii repetitive și la un moment dat nu mai aveam răbdare, ori trebuia să aștept să revină serverul online, ori, ori.

Așa am ajuns la jocurile incrementale, un gen care se bazează pe „faci ceva și pe urmă aștepți să crească niște numere, iar numerele alea duc la noi descoperiri”. Dacă vi se pare interesantă ideea, hai să vă povestesc ce-am jucat de-a lungul timpului.

Menționez că îmi plac cele care sunt disponibile în browser și care au grafică minimală. Sunt unele mai complexe, am auzit că sunt și pe mobil sau sunt aplicații de sine stătătoare, dar eu voiam să am ceva la îndemână, într-un tab, gratuit, și fără să-mi ia ochii prea mult.

Nu voi da imagini, pentru că fiecare imagine ar fi un spoiler.

Universal Paperclips (jocul cu agrafele)

Dintre toate jocurile de gen pe care le-am jucat, Universal Paperclips e probabil cel mai mișto și cel mai potrivit pentru începători - nu doar pentru că îl poți termina într-o singură zi, ci și pentru că are un concept mișto în spate.

Scopul jocului e să faci agrafe. Ai un buton, „Make Paperclip”. Dai clic pe el și faci o agrafă. În timp, agrafele sunt cumpărate de clienți. Cu banii strânși, poți să-ți cumperi sârmă ca să faci agrafe noi, iar apoi poți să cumperi mașinării care să facă ele agrafele pentru tine. Așa ajungi la un adevărat imperiu de creare a agrafelor.

Merită pentru „poveste”, ca să zicem așa. E disponibil aici.

Nu e un joc bun, dar e un joc clasic și foarte cunoscut. În Cookie Clicker faci fursecuri. Dai clic pe fursecul cel mare și faci un fursec. Când ai 15, poți să-ți cumperi un cursor care să dea el clicuri pentru tine și să-ți genereze 0,1 fursecuri/secundă. Când ai 100 de fursecuri, poți să-ți cumperi o bunicuță care să facă ea fursecuri pentru tine.

Jocul nu are o poveste, dar are o grămadă de fursecuri simpatice, de clădiri din ce în ce mai fantastice care-ți generează fursecuri, câteva evenimente în joc și niște mini-jocuri care devin disponibile când investești zahăr ca să-ți îmbunătățești clădirile. Vii ca să dai două clicuri, dar rămâi pentru umor - și, evident, ca să faci catralioane de fursecuri.

Spre deosebire de celelalte jocuri pomenite în articol, are grafică. Tot spre deosebire de celelalte jocuri pomenite din articol, devine la un moment dat foarte plictisitor. Nu există nici poveste interesantă, nici decizii foarte relevante.

Cookie clicker e disponibil aici.

A Dark Room

A Dark Room m-a fascinat prin felul în care reușește să creeze atmosferă din câteva cuvinte și evenimente. Când începe jocul, ți se spune: „the fire is dead. the room is freezing.” Pui lemne pe foc, iar lumina răzbate prin ferestre. O străină vine și ți se prăbușește în casă, aproape moartă de frig. Când își revine, îți spune că poate construi pentru tine.

Îți creezi un sat. Cauți resurse. Ai aventuri rogue-like într-o lume post-apocaliptică, descrisă foarte minimalist.

La fel ca Decision Problem, A Dark Room are un final și poate fi terminat relativ repede. E disponibil aici.

Kittens Game

Ești un pisoi în ceea ce pare să fie un fel de vis al pisoilor. Dai clic și culegi plante. Apoi îți faci un sat în care trăiesc pisici, îți faci biblioteci ca să câștigi știință, găsești unicorni, faci troc cu alte civilizații (iar zebrele te urăsc) iar mica ta civilizație avansează vitejește, descoperind lucruri precum matematică, inginerie, fizică și nu numai.

Nu există nicio poveste, dar jocul e destul de distractiv, chiar dacă lent cu spume la început. Până descoperi tot ce poți face în el, te trezești că te-a prins.

Dar dacă nu-l joci o vreme, îți dai seama că nu mai știi exact ce făceai și de ce. E disponibil aici.

The Prestige Tree

Un joc cu un pic mai multă grafică decât nimic, The Prestige Tree nu are o poveste, ci doar numere crescânde. Dai clic și faci puncte, apoi cumperi actualizări ca să faci și mai multe puncte - în cele din urmă putând să-ți cumperi generatoare de puncte care se întind ca ramurile unui arbore, fiecare punct modificându-le pe cele de dinainte. În cele din urmă, apar provocările și trebuie să începi să te gândești ce clicuri dai și de ce.

E un joc care se poate termina relativ repede, dar care are o comunitate foarte dedicată de jucători și de creatori de jocuri similare, The Modding Tree. Singura problemă e că, pentru un joc atât de simplu, e mare consumator de resurse.

The Prestige Tree e disponibil aici.

Candybox

Nu mai țin minte dacă am jucat Candybox până la final sau doar până când n-am mai avut răbdare să încerc să ajung mai departe, dar m-a fascinat grafica ASCII. E un joc care combină genul incremental cu cel de aventură, astfel încât uneori mănânci bomboane (sau cumperi cu ele diverse lucruri), iar alteori te duci să te bați cu tot felul de monștri, folosind arme descântate în fel și chip. Uneori trebuie chiar să te uiți cu atenție la desene ca să descoperi secrete.

E destul de simpatic și e aici. Are și o variantă reînnoită, Candybox 2, cu mai multă grafică și mai mult conținut; dar varianta mai nouă a fost deja prea high tech pentru mine.

Trimps

Trimps e genul de joc de care te apuci fără să-l înțelegi. M-am lăsat de el de vreo două ori înainte să mă prindă, dar recomandările călduroase m-au făcut să-i dau și a treia încercare - moment în care i-am găsit farmecul.

Aterizezi pe o planetă misterioasă. Strângi mâncare și lemn, faci o capcană, apoi prinzi o creatură ciudată: un trimp. Nu e foarte clar ce este acel trimp, dar îl pui la treabă și mai prinzi și alții. Apoi îi trimiți la luptă în lume, unde se bat cu tot felul de creaturi pentru tine, mergând din ce în ce mai departe prin „zone”. Poți și să faci „hărți” pe care să le explorezi pentru resurse și îmbunătățiri.

Dacă în alte jocuri simți la un moment dat că faci prea multe lucruri cu mâna ta și ar prinde bine niște automatizări, Trimps îți oferă în cele din urmă automatizările necesare când ajungi în puncte-cheie, astfel încât să te poți concentra mai mult pe deciziile macro. Singura chestie e că e uneori mai mult un joc de așteptare.

Trimps e disponibil aici.


Distribuie: | Mastodon | Facebook |

Comentarii: e-mail | facebook |