Ghid de comentarii pentru lucrurile care-ți plac
Am prieteni creativi care au diferite proiecte, fie că e vorba de podcasturi, de ilustrații, de benzi desenate, de bloguri, de vloguri. Unii le fac ca proiecte de pasiune, alții ca proiecte din care poate chiar vor să câștige ceva. Un lucru pe care-l aud des e că primesc destul de puține reacții la ce fac. Podcasturile sunt ascultate, nu comentate. Ilustrațiile primesc like. Și, cu excepții rare și fericite, cam atât, ceea ce e descurajator.
Dacă îți place ce face cineva, mai ales cineva care nu e superstar în domeniu, lasă-i un comentariu. Spune-i asta - și nu doar atunci când zice „închei proiectul pentru că nimănui nu-i pasă”, ci pe cât se poate mai devreme.
Iar dacă nu știi exact ce să comentezi când îți place un proiect, ia de aici idei:
Baza: „Îmi place”
Poate părea foarte puțin, dar și un comentariu care e doar o variațiune de genul „îmi place proiectul tău, ține-o tot așa!” prinde foarte bine, mai ales dacă în general se tace mult. Dacă nimeni nu zice nimic, e ca și cum ai fi pe scenă la filarmonică, iar la finalul spectacolului toată lumea tace. „Îmi place” e echivalentul unor aplauze, o apreciere care spune „sunt aici, am ascultat, mi-a plăcut”.
Cei care vor să spună mai mult de-atât au și ei variante:
- Când interacționezi cu proiectul? („Îmi place să vă ascult la drumuri lungi.” „În fiecare săptămână intru pe site-ul tău să văd ce mai e nou.”)
- Cum anume reacționezi la proiectul respectiv? („Când mă apucă tristețea, îți citesc banda desenată și mă binedispune.” „Caricaturile tale îmi fac ziua mai veselă.”)
- Faci parte dintr-o comunitate? („I-am dat un CD cu muzica ta unui prieten.” „Eu și prietena mea de-abia așteptăm să scoți următorul roman.”)
- Cum ai ajuns la proiect? („Am aflat de voi de pe o postare a cuiva.” „Am căutat pe net ceva și am dat de voi.”)
Efort mai mare: „Asta îmi place”
Dacă vrei să intri în mai multe detalii, poți băga comentarii mai punctuale:
- mi-a plăcut fraza asta din povestirea ta
- mi-a plăcut scena asta din romanul tău
- nu m-am gândit la perspectiva asta
- îmi plac versurile astea din melodie
- îmi place amestecul de rock și pop de pe ultimul album
- îmi place interacțiunea dintre voi
Sunt lucruri care pe de o parte arată ce apreciezi, iar pe de altă parte arată că interacționezi cu proiectul respectiv.
Sau comentarii de genul „văd ce ai făcut și apreciez”:
- imaginea asta e o referință la Magritte? ce mișto!
- îmi imaginez că e mult de muncă pentru a documenta toate astea
Dar asta presupune să ai ceva mai multe cunoștințe despre domeniul în care activează persoana care face proiectul.
AȘA NU
Uneori e bine să spui și lucruri negative, mai ales dacă ele sunt evident neintenționate. De exemplu, dacă nu se încarcă imaginile, dacă nu merge sonorul pe clipul video sau alte asemenea.
Dacă în schimb cineva face un lucru, dar tu vrei să facă altul, înseamnă că proiectul persoanei respective poate că nu e pentru tine. De exemplu:
- „De ce nu te filmezi la podcast? Eu vreau să fie video, ți-ar prinde bine să faci video, toată lumea vrea video.” (În primul rând, omul făcea video dacă voia video, dar nu vrea. În al doilea rând, spune-mi că nu știi ce înseamnă să faci conținut video fără să-mi spui că nu știi ce înseamnă să faci conținut video.)
- „Faci brioșe foarte bune. Ar trebui să-ți faci o afacere cu brioșe!” (În primul rând, dacă voia să-și facă afacere cu dulciuri, probabil că-și făcea. În al doilea rând, spune-mi că nu știi ce înseamnă alimentația publică fără să-mi spui că nu știi ce înseamnă alimentația publică.)
- „Scrii foarte bine, dar te irosești scriind fantasy, ar trebui să scrii literar.” (De ce, ca să câștige banii ăia mulți din industria de carte românească?)
Chestiile astea sunt insultătoare, iar cei care le cer habar n-au ce cer. Dar mi-ar plăcea să-i iau pe vreo doi-trei comentaci de-ăștia să mute luminile de studio din stânga-n dreapta și să țină blendele câteva zile la niște filmări.
Apoi, nu insulta niciodată o parte a echipei când vorbești cu cealaltă. Comentariile de genul „Colegul și prietenul tău e idiot, fă proiectul singur” sunt un mod clar de a enerva pe cineva. Nu, nu-l flatezi mai mult pe omul cu care vorbești, la fel cum probabil că nici tu nu te-ai simți flatat dacă ți-aș insulta prietenii în față - eu fiind o necunoscută pentru tine, să ne înțelegem.
În principiu, dacă nu ai tangență cu domeniul, nu-i da sfaturi despre cum să-și facă treaba. Șansele să o nimerești sunt minimale, șansele s-o dai în bară sunt mult mai mari. Nu știi care e costul de implementare a sugestiilor tale bune - și nu știi nici dacă ceea ce sugerezi tu e cu adevărat bun sau e o doleanță a ta personală. Dacă într-adevăr ai ceva de zis, poți spune care e efectul unui lucru asupra ta („Diferențele de volum între voi îmi cauzează migrene, din păcate”; „Rezolvarea de la finalul sezonului mi se pare nemeritată”; „Mă plictisesc dacă materialul nu e video”; „Urăsc profund acuarela, care mi se pare mediul celor leneși și slabi de înger; nu-mi plac decât picturile în ulei”), caz în care obiecția ta, chiar dacă uneori e de prost gust sau doar ciudată, e măcar ceva mai rezervată.
Dar critica mea! N-am voie să critic?!
Ba da. Pe tot internetul și în afara lui. Dar dacă cineva nu ți-a cerut sfatul și nu ești nici critic, nici alt profesionist care activează în domeniul respectiv, de ce insiști să-l cauți „la el acasă” și să-l sfătuiești? Când cineva vrea feedback de la publicul larg, de obicei îl cere.