Gânduri mărunte de iarnă
A nins prin Brașov. Ieri seară ploua atât de tare încât pisica s-a simțit complet timorată. Azi de dimineață era confuză, dar i-a trecut repede. Eu, în schimb, sunt încă entuziasmată. Când n-o să mă mai bucur de schimbarea de anotimp, o să știu că ceva din mine a murit.
Am ieșit la o plimbare scurtă și am uitat să mă întorc. 16.000 de pași mai târziu, simt că în sfârșit m-am mișcat destul cât să compensez pentru statul în casă cât am fost răcită.
Am aflat că lui Gregorian Bivolaru i s-a revocat permisiunea de ședere în Suedia pe 15 octombrie. E simbolic (omul e în arest la francezi) și cam tardiv, luând în considerare câte măgării a făcut atâta amar de vreme, dar măcar atât.
Mi-am luat un pulovăr nou, 100% cașmir. Vreau să văd cum se comportă.
Nu prea-mi place să cumpăr haine. Nu prea-mi place nici să schimb hainele pe care le port. Dacă se poate, prefer materiale naturale - probabil că n-am de ce să-mi fac griji, dar n-am chef să mă înconjor cu și mai mult plastic decât e necesar. Sigur, mai iau și poliestere, dar dacă se poate fără…
Recenzii neautorizate are mai mulți ascultători decât poți număra pe degete. Exact câți e greu de zis; când trimiți fișierul în lume și e accesibil în tot felul de locuri, nu poți ține evidența lor foarte bine. Ascultătorii sunt într-un număr cu două cifre pe Spotify. Și, spre surprinderea mea, avem zeci de vizualizări și pe Youtube.
Sincer, nu mă așteptam să fie atât de multă lume. Mulți spun că e prea lung, dar cei care încep să asculte par să se distreze și să ne asculte până la capăt, ceea ce e foarte mișto. După cum zicea Dorin, nici noi nu știam că avem atâta umor până nu ne-a zis lumea că râde mult la episoade.
În ce privește prezidențialele noastre, sper să nu intre Simion în turul 2, pentru că nu vreau să aflu cum arată lucrurile cu AUR ca partid luat în considerare în mod serios în țară.
Am spus de multă vreme că avem nevoie de un discurs patriot pozitiv, dar care să funcționeze și pentru mediul urban. Nu e în regulă să-i avem pe „ăia proști care țin cu țara” și „ăia deștepți care țin cu Occidentul”, pentru că duce la scindări care nu-și au locul. Am spus că putem să vedem românii ca fiind descurcăreți, adaptabili, capabili să fure meserie de la cei din jur, isteți ca să învețe limbi străine, puțin cameleonici, dar mereu români. De-a lungul istoriei, am fost francofoni, am învățat în școli greaca și turca, bisericile noastre au avut slujbele ținute în slavonă, au trecut pe aici o mulțime de popoare - și mereu, mereu, s-a păstrat ceva românesc, de la origini până în prezent.
Dacă nu avem un discurs care să poată reuni schimbarea și tradiția, urbanul și ruralul, prezentul și trecutul, companiile și viețile noastre personale, atunci nu vom face decât să pierdem într-un fel sau altul. Ori câștigă străinizanții care nu văd nimic bun aici și ne neglijăm lucrurile pe care le avem deja, ori câștigă alde AUR și ne bazăm pe nostalgie în timp ce ne tăiem craca de sub picioare.
Eu nu sunt cineva important, care să poată impune un astfel de discurs la nivel înalt, dar aș vrea foarte mult ca cineva mai puternic decât mine s-o facă. Pentru că dacă nu avem visul la o Românie modernă, care să stea cu fruntea sus în restul Europei, atunci avem visul la o Românie veche, în care țăranul iubitor de Dumnezeu e mulțumit cu glia lui - ceea ce nu e foarte grozav dacă n-ai chef să fii țăran și să te calce boierii în picioare.