Despre gândire și virtuțile raționalității

Am tradus un articol de Eliezer Yudkowsky despre raționalitate care e puternic legat de ce spun eu aici. Am vrut să-l am aici ca suport pentru demonstrații.

Dacă l-ați citit, ați observat că e o serie de 12 „virtuți”, expuse într-un stil care aduce aminte ori de New Age, ori de niște oameni îmbrăcați în robe negre, care se adună în cerc și pun lumea la cale. Oficial, didactic, împărtășește cunoaștere, cuvinte mari, exprimare cu ecouri mistice. Asta pentru că Eliezer Yudkowsky are simțul dramaticului, pe cel al actoriei și pe cel al scrisului. Bănuiesc că ar fi foarte încântat dacă i s-ar spune că de mâine face parte din Conspirația Bayesiană și trebuie să facă team building cu alți cercetători în cercuri trigonometrice, sau ceva de genul ăsta.

Pe mine mă amuză enorm prezentarea. Dar dincolo de ea, cele 12 virtuți ale raționalității sunt niște idei extrem de bune despre modul în care poți aborda orice situația legată de cunoaștere. Nu sunt informații aplicabile în situații reale în sine, nu descriu lumea, ci sunt mai degrabă niște obiceiuri pe care ți le poți forma, niște tipare de gândire utile ca să abordezi orice situație în care te afli.

Practic, cunoașterea pe care o învățăm de obicei arată așa:
-Pământul se învârte în jurul soarelui
-nu e bine să te prostituezi
-o funcție f crește pe un interval dat dacă, atunci când a

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.