Nu tot ce e gratis e la liber
Există concepția asta că orice e oferit gratis pe net e la liber și se poate folosi oricum. Pune Adevărul un articol mișto? Dăm share pe Facebook sau dăm copy-paste și trimitem la prieteni. Copy-paste pe blog la articole de pe Times New Roman, sau link pe messenger.
Diferența dintre copy-paste și un share/link (care sunt până la urmă același lucru) e că în al doilea caz se respectă dorințele autorului în ce privește modul de distribuție al acelui text. În cazul copy-paste nu se face chestia asta. Și dorințele autorului contează. De ce? Pentru că are drepturi de autor, care intră în vigoare din clipa în care omul termină de scris ce-a avut de scris și sunt valabile până la 70 de ani după moartea lui. Și în drepturile alea de autor nu există echivalența gratis = ai aruncat la gunoi orice drept pe care l-ai avut aici.
Evident, nu îmi fac iluzii că s-ar putea corecta practicile standard de pe net de la ora asta, dar am constatat că sunt unii care cred că practica de a-ți umple site-ul cu articole preluate volens-nolens de la alții e doar nefastă, nu și ilegală. Nup. E ilegală. Ca și trecutul pe roșu la semafor. Sigur, dacă nu e niciun polițist prin preajmă n-o să-ți facă nimeni nimic (situația cea mai curentă de pe net), dar tot nu poți să zici că e legal și dreptul tău s-o faci.
Sunt unii care o să zică, „Bine, dar reclama!” – ei bine, dacă vrei să-i faci reclamă cuiva, poți să dai un link spre el și să faci un rezumat/o prezentare. Poate autorul consideră că e prea slabă reclama dacă lumea citește la tine articolul. Poate că între o mie de preluări toată lumea își împarte audiența lui și el rămâne cu aproape nimic. Sau poate doar n-are chef să-l promovezi tu. Oricum ar fi, e dreptul lui să nu te lase să-i postezi articolul. E dreptul lui legal, nu doar moral. Prin legea drepturilor de autor. Deci nu e doar o formă de a spune.
Dacă nu mă credeți că oamenilor nu le convine copy-paste-ul, chiar dacă e sursa menționată: l-am întrebat pe Eftimie de la Times New Roman ce părere are de cei care preiau articolul pe blog cu totul și scriu la capăt „sursa: timesnewroman.ro” (deci practic ar face reclamă). Mi-a răspuns, citez: „De obicei cer sa fie scoase, e extrem de greu dacă nu ai cu cine te inţelege.” Și ca să vedeți contextul, e legat de un articol în care explica cum a rezolvat problema cu unii care foloseau imagini de la Times New Roman, după ce le ștergeau watermark-ul.
După cum ziceam, nu-mi fac iluzii că aș schimba lumea cu articolul ăsta. Dar măcar așa, să explic că situația e puțin altfel decât pare la prima vedere.