Roxana-Mălina Chirilă

Ce ar putea zice protestatarii de la Roșia Montană (dar n-o prea fac)

1. Faza cu arheologia.

Nu e vorba doar că „se face arheologie” la Roșia Montană, adică că ar fi două-trei culoare prin care s-au plimbat romanii. O verișoară de-a mea, arheoloagă (da, de-aia de se duce pe șantier și face săpături, printre altele) zicea că s-a descoperit pe acolo un sistem din lemn pentru evacuarea apei din mină – întreg, excelent conservat, ceea ce nu s-a mai întâmplat până acum.  (am găsit mai multe detalii pe net, știind ce să caut; deci o ditamai chestia cu roți de lemn, din perioada antică)

Au trecut pe acolo arheologi români și străini și ultima oară când am auzit un arheolog ne-român plângându-se de chestia asta, era în cadrul unui curs de pe Coursera, coordonat de o tipă de la Universitatea Brown.

Descoperiri prin zonă: tumuli (morminte, mai pe românește), un atelier roman de prelucare a minereului, tăblițe cerate de pe vremea cuceririi romane și vreo două temple.

Mai adaugi niște chestii din epoca medievală și ai rezolvat situația. Nu e chiar Pompei, e drept, dar nu e nici „vreo două coridoare rămase de la romani”, cum am crezut eu inițial (pentru că protestatarii nu vorbesc clar).

2. Faza cu Ponta, aprobarea proiectului etc.

Ministerul Justiției a zis deja că proiectul de lege vizând exploatarea e neconstituțional. Și a spus-o din 13 august.

În ce-l privește pe Ponta, habar n-am ce face acolo. Am citit un articol care zice că dacă nu făcea jocul ăsta cu aprobatul-neaprobatul RMGC putea cere ditamai despăgubirile. Ceva-ceva, „în confomitate cu legea actuală…” Nu știu alții cum sunt, dar eu dacă văd că dă vina pe legi și văd că MiniJus comentează că nu-i convine ce se face, parcă nu pic pe spate de încredere față de Ponta.

3. De ce nu fac cei de la Roșia Montană chestii?

De ce nu le fac acum? Nu-mi dau seama exact. Dar în 2002 Roșia Montană a fost declarată zonă monoindustrială și s-a blocat tot, chestie care s-a rezolvat doar în 2008. Practic nu s-a mai permis construirea de nimic nicăieri (deci nu puteai să-ți faci ceva turistic decât cel mult dacă voiai să dai în chirie o cameră). Niet construcții, niet aprobări, niet nimica nou în agricultură, niet… Ei, au și mutat din populație și alte alea. În 2002 erau puțin peste 3000 de oameni, 22% aveau peste 60 de ani. N-am găsit nimic despre ziua de azi.

Aș zice că probabil că e greu să faci câte ceva într-o zonă riscantă. Că poate iese, poate nu iese (ca-n alte părți); sau poate vine cianura și pică tot din start.

4. Aia cu cianura și mediul.

Poze de la Roșia Poieni. Ce s-a făcut acolo s-a demarat pe vremea comuniștilor. Zona e un ditamai lacul de steril. Mina aia tot mai funcționează. Lalala, nu vorbim despre ea, că… nu știm de ce. Acuma, nu știu, din poze nu pare chiar așa de dezastru, dat fiind faptul că în jur cresc iarbă și copaci, dar cred că nu vrea nimeni să afle cum e să bei apa.

Plus un „mic” accident din 2000, de la Baia Mare, cu cianură, care a omorât peste 1000 de tone de pește. Noroc că a fost prins din timp de unguri, care au anunțat pe toată lumea că apa e otrăvită și că trebuie să se apuce să curețe apele. Barajul care a cedat acolo era perfect sigur, păsămite, doar că nu era.

Și încă un accident pe Siret, din 2001, tot cu cianuri (la Fălticeni, de care tot aud; zici că e mini-capitala Moldovei). S-a rezolvat și ăla.

Avem, cum ar veni, un istoric al aruncării în apă cu tot felul de porcării, inclusiv cianură, de care tot uităm. N-ar fi capătul lumii dacă s-ar face chestia asta la Roșia Montană, dar ne-am putea trezi cu Dunărea otrăvită (pentru că s-a mai întâmplat). Și oricum condițiile contractului, spune toată lumea, sunt jenante.

_____

Deci, protestatarii lui pește prăjit: eu în câteva ore am găsit mai multe informații decât oferiți voi. În condițiile în care mi-am făcut bagajele pentru Turcia, am umblat după tot felul, am fost ocupată, am fost pe drum X-șpe ore și azi am spălat geamurile, tot pot să vin cu argumente mai puțin jenante decât 50% din numărul vostru.

Am absolut TOT dreptul să vă spun că nu vă faceți treaba cum trebuie, sunteți alarmiști, neconvingători, slabi prin faptul că nu acceptați critici constructive și nu vreți să faceți mai mult decât faceți.

Lumea nu este datoare să vă creadă pe cuvânt și nu o să caute pe Google mai multe. Nu trăim într-un loc unde ne dă datoria civică afară din casă, sau în care informațiile circulă în aer mai tare ca praful în București. Dacă vreți să vă creadă cineva, spuneți ceva destul de deștept ca să fie clar că aveți dreptate. Altfel o să râdă lumea de voi, sau o să vă ignore, sau o să spună bancuri despre voi și o să vă întrebați de ce.

Hai, că probabil sunt unii care știu mai multe ca mine printre voi. Să vă aud informând.

(De ce am scris chestia asta doar acum? Pentru că doar acum a zis careva ceva destul de interesant încât să-mi pese de problemă)


Distribuie: | Mastodon | Facebook |

Comentarii: e-mail | facebook |