Cum să-ți pui cărțile de pe Wikisource pe eBook reader
Dacă tot spuneam azi că e ebook reader-ul Kindle la reducere și că poți lua cărți gratis pentru el din diverse locuri, mi-am zis că ar fi cazul să vorbesc și de cărțile care se găsesc online pe Wikisource (unde se găsesc cele mai multe cărți gratis în mod legal de pe net, din câte am văzut până acum). Sunt o grămadă de cărți gratis acolo, dintre care unele sunt și din programa școlară, doar că sunt direct pe pagina de web, nu în formate gata de pus pe ebook reader.
Așa că am scris tutorialul de aici tocmai ca să explic cum ajungi de la wikisource la citit de pe Kindle. Dacă vrei o carte în format .epub (pentru aproape orice reader de pe piață, în afară de Kindle), atunci pasul 1 nu e necesar și ai cartea gata la pasul 6. Dacă vrei o carte în format .mobi (pentru Kindle), atunci trebuie să transformi .epub în .mobi. Ceea ce nu e greu.
Sunt 10 pași pentru că am lăbărțat tot procesul în pași minusculi.
Gradul de dificultate al tutorialului: nu pentru cei care spun în general că „nu le au deloc cu tehnica”. În rest, e o treabă care durează puțin, dar e destul de simplă.
De ce ai nevoie: de browser (dacă citești textul ăsta, felicitări! Ai un browser) și de Calibre, un program pentru cărți digitale. Le gestionează, le transformă dintr-un format în altul, te lasă să le editezi. Are tot ce-ți trebuie. Și e gratis.
Pasul 1: Downloadezi Calibre de pe pagina lor oficială. Îl instalezi. Are vreo 50 MB, așa că e bine să faci pasul ăsta întâi, mai ales dacă ai o conexiune la net proastă, pentru că îl pui la downloadat și faci altele între timp.
Pasul 2: Te duci pe Wikisource și cauți cartea pe care o vrei.
Exemplu: vrei Ciocoii vechi și noi de Nicolae Filimon. Cauți, ajungi la pagina asta:
Pasul 3: Activezi creatorul de cărți, pe care îl găsești în bara din stânga. Dai click pe Tipărire/exportare și vezi un meniu cu trei variante. Dai „Creare carte”…
…și îți apare o fereastră nouă, care te întreabă dacă vrei să pornești creatorul de cărți. Apeși pe butonul de pornit, evident, că de-aia ești acolo.
Pasul 4: Te duci la pagina principală a cărții (la Ciocoi e cuprinsul) și îi spui să adauge pagina în carte.După care te duci pe fiecare pagină a cărții și îi spui să o adauge. Deci, la Ciocoi, dai click pe „Dedicație”, după care urmezi link-ul către „Prolog”, după care link-ul către primul capitol („Dinu Păturică) șamd, până la capăt, dând „Adăugați această pagină…” de fiecare dată. În ordine, că altfel nici cartea ta nu va fi în ordine.
Pasul 5: După ce ai terminat, dai click pe „Arată cartea”, care e butonul de lângă „Adăugați această pagină.” Și ajungi pe o altă pagină, unde trebuie să completezi titlul și să-i spui în ce format să ți-o facă. Alegeți .epub, nu .pdf.
Pasul 6: Dați „Descărcare” și vă duce la altă pagină, unde vă anunță că lucrează. Așteptați să termine, după care descărcați.
Pasul 7: Deschideți Calibre (ăla de l-ați instalat la pasul 1) și trageți fișierul cu cartea în el. După care dați „Convert books” (varianta „Convert individually”).
Pasul 8: Buuun, acum e momentul să faceți setările: completați titlul, dacă e nevoie, autorul și selectați formatul dorit. În cazul nostru e .mobi, dar poate fi și .epub, sau altele. După care dați ok (e în dreapta jos butonul, am tăiat pagina puțin deasupra, ehhh).
Pasul 9: Sunteți duși înapoi pe pagina principală din Calibre. Așteptați. Că durează puțin (secunde, zeci de secunde, un minut?). După aceea dați click pe carte și vă uitați la meniul din dreapta, unde îi apar coperta, autorul etc. Dați click pe „Path: click to open” și vă deschide folder-ul unde a salvat cartea electronică.
Pasul 10: Puneți pe Kindle și citiți.