Roxana-Mălina Chirilă

Fotbal american și baseball

Uitându-mă azi la Jerry Maguire am observat o chestie remarcabilă: deși ne uităm la o tonă de seriale și filme importate de la americani, deși am cresut cunoscând stereotipurile cu adolescenți „populari”, nerds, geeks, majorete și „quarterbacks” și oameni care aruncă cu mingi la baseball… deși știm o grămadă de lucruri despre americani din filmele astea… deși probabil că putem enumera stereotpuri cu Lincoln sau Washington, deși știm ce-i cu Thanksgiving și Halloween, deși știm că evreii sărbătoresc Hannukah cam când e Crăciunul, deși știm că balul „prom” e important din punct de vedere social și conține concursuri de popularitate, deși știm care sunt universitățile mari de la ei și că vor note mari și eseuri și scrisori de intenție la admitere și că elevii își primesc prin poștă rezultatele…

Deși, cu alte cuvinte, știm o grămadă de lucruri care țin de cultura americană…

Nimeni nu se uită care-s nenorocitele de reguli de la fotbal american sau baseball. Sincer, de ani de zile ne uităm la chestiile astea. Îi vedem pe fotbaliști dansând pe teren, pasând o chestie care nu-i o minge, izbindu-se unii-n alții, discutând de contuzii, vedem faptul că la ei „fotbalul” e o Mare Chestie și că băieții „populari” sunt… quarterbacks? (ce e un quarterback?!) și nu dăm un wiki mic. La fel și la baseball: știm că unul aruncă o minge și celălalt dă cu bâta-n ea și că e de bine dacă zboară afară din teren, dar știe careva efectiv care sunt regulile?

Nu. Și știți de ce nu? Teoria mea e că efectiv nu ne pasă. Dar deloc. Dezinteres complet.

Ridic un pahar virtual în cinstea acestui dezinteres selectiv și recunosc faptul că nici măcar în urma scrierii acestui articol n-am nicio tragere de inimă să dau pe wiki după astea două sporturi. O fi ceva în aerul european care le face absolut neinteresante.


Distribuie: | Mastodon | Facebook |

Comentarii: e-mail | facebook |