Roxana-Mălina Chirilă

Michael Young – The Canticle Prelude [recenzie]

The Canticle Prelude de Michael Young are ceva din cadența unui basm, care se suprapune peste o povestire fantastică.

Cartea începe în timpul primului război mondial, în Germania. Tatăl și fratele lui Jorgen au plecat în armată, dar el nu e apt pentru recrutare și rămâne acasă, unde își varsă amarul în muzică. La un moment dat într-o plimbare în pădure aude o muzică splendidă venind dintr-o cabană. Reține melodia și o cântă la rândul lui acasă, unde descoperă că are efecte puternice asupra psihicului altora, pe care-i împinge către gesturi nebunești.

După ce-și distruge viața prin muzică, află că e un „musicanter”, un fel de vrăjitor care poate schimba lumea prin melodii.

Asta e prima parte a poveștii. Cartea, cât e ea de scurtă, e împărțită în trei părți, dintre care doar prima se petrece în lumea reală. Celelalte două se petrec în Regatul Canticle, unde muzica este deosebit de importantă („canticle” e un fel de imn religios se pare, un cânt/o cântare/o cantică, îmi scapă sensul exact și n-am de gând să întreb un preot ca să mă lămuresc).

Are ceva din simplitatea directă a basmelor pe care repovestirile și basmele moderne o aruncă la coș în favoarea ironiei, a problemelor actuale și a referințelor la diverse filme/melodii care au intrat deja în cultura populară. Cu alte cuvinte, când spun că The Canticle Prelude are ceva de basm, mă refer la basme așa cum le știm din cărțile vechi, nu așa cum le face în ultima vreme Hollywoodul.

Mie personal prima poveste mi se pare cea mai reușită. Are un ritm mitic, o atmosferă care se potrivește mai mult unui „A fost odată” decât unui „1916” sau ce an o fi fost. Celelalte două povestiri din carte au și ele punctele lor puternice, dar mi se pare că le lipsește ceva – poate se axează pe prea multe personaje deodată și nu se mai simte la fel atmosfera.

The Canticle Prelude e urmată în serie de The Canticle Kingdom, pe care o s-o iau în curând la citit, și de The Frozen Globe. Una peste alta, e un început de serie promițător.


Distribuie: | Mastodon | Facebook |

Comentarii: e-mail | facebook |