Roxana-Mălina Chirilă

Motorul de căutare de pe elefant.ro e un bebeluș turbat

O prietenă spunea ieri că, de fiecare dată când caută cărți de Marguerite Yourcenar pe elefant.ro, site-ul îi pune la dispoziție doar sugestii de biberoane. Normal că n-am crezut-o fără să verific, că prea era trasă de păr. Am dat și eu un search care mi-a returnat vreo 5 cărți de belgiano-franțuzoaica asta.

Normal, nu? Ce legătură poate exista între prima femeie acceptată în Academia Franceză, autoare a Memoriilor lui Hadrian (printre altele), câștigătoare a nu știu ce premii – și biberoane? Ce fel de sistem de căutare ciudat ar putea avea elefant.ro la faza asta?

Acuma, și eu am remarcat că atunci când scrii în câmpul de căutare, înainte să dai enter, îți apar tot felul de sugestii din puțul gândirii, dar de obicei când cauți până la capăt dai totuși peste ce ai căutat. Ar fi o aiureală foarte mare dacă ai putea căuta o autoare și ai găsi…

„Căutam la ebooks,” mi-a zis amica. Pentru că deh, mă ia și pe mine valul scepticismului și uneori n-am dreptate.

yourcenar și biberoane
Marguerite Yourcenar, varianta digitală.

 

Da. Și eu văd fix același lucru când caut „Marguerite Yourcenar” între cărțile digitale, fix biberoane, deci nu se pune problema că ar fi un ghinion de neșansă sau un algoritm care-ți aruncă niște produse la întâmplare.

Cu alte cuvinte, pe elefant.ro există un algoritm real de căutare, care are o logică și a cărui logică spune că dacă nu găsești ce cauți pe site (am încercat și cu „Thomas Mallory” pe care știu sigur că nu-l au, și cu „argdfgewtwh”, de care sunt 100% sigură că nu există în nicio categorie), trebuie să ți se sugereze trei biberoane și două apărătoare pentru mameloane.

În concluzie, algoritmul de căutare de pe elefant.ro e de fapt un bebeluș turbat închis într-un birou mic, mic de tot. Și bebelușul ăsta nu face nimic altceva toată ziua decât să le spună oamenilor unde găsesc ce caută. Dar când nu găsesc, pac, aruncă și el la înaintare obiectele care-l interesează pe el, că s-a săturat de egoismul celorlalți.

Altă explicație nu găsesc.


Distribuie: | Mastodon | Facebook |

Comentarii: e-mail | facebook |