Bancuri proaste
- Pe site-ul TimesNewRoman, imagini cu cei de la Antena3 cu limbi lungi de doi metri și bancuri despre Voiculescu și limbi.
- În campania electorală, țineți minte site-ul „România futăcioasă”, pare-se al grupului Autobaza, cu Elena Udrea și o fotografie modificată ca să arate de parcă ar avea spermă pe față?
- Academia Cațavencu nu mustește nici ea de bun gust întotdeauna.
- Bancurile misogine (pe care le aud relativ des).
- Bancurile rasiste (știți că avem).
- Bancurile misandrine (cum făcea profa de chimie în liceu).
Evit articolele de pe TNR care mi se par de prost gust, cred că cei de la Autobază au trecut dincolo de o anumită limită și Academia Cațavencu… eh. În ce privește bancurile proaste, mă înconjor de oameni care nu le fac decât știind că sunt proaste.
Dar e necesar ca aceste bancuri să poată fi spuse. Nu să fie spuse, ci să poată fi spuse. Alternativa ar fi să le interzicem – și interzicerea asta n-are cum să fie o chestie subtilă care să cuprindă doar chestiile „rele”, ci ar începe să lovească în toată lumea care face bancuri de „prost gust”. Ce e prostul gust? În funcție de om, e mereu puțin altceva.
În China au implementat interdicții împotriva sensibilităților publicului. A mers excelent: 20 de tinere femei au fost arestate pentru că scriau povești de dragoste despre bărbați. Vrem la fel? Arestăm fete introvertite pentru că au fantezii? Amendăm diverși pentru că spun lucruri gen „bozgor” sau „român împuțit”? Nu, eu nu vreau. Mai bine să zică, pentru că altfel ne trezim într-o situație mult mai tragică.
Trăim într-o lume destul de liberă, ceea ce e un mare avantaj, chiar dacă unii nu înțeleg exact ce e cu treaba asta. Uneori libertatea dă naștere la lucruri neplăcute din partea unui set de persoane, dar acolo merită discutat, educat, dezbătut, certat. În momentul în care se taie libertatea, se taie la toți. Da, unii rămân capabili să facă ce-și doresc să facă, dacă se aliniază normei, dar nu pot niciodată să-și schimbe părerea sau să ia alte decizii decât cele aprobate. Și devine absurd.
Nu trebuie să fii de acord cu ce spune cineva ca să-i aperi dreptul de a spune acel ceva. Uneori poți să faci front comun și cu cei odioși ca să te asiguri că lumea rămâne în parametri normali. Și sunt momente în care lași dezbaterea despre bun gust și prost gust în urmă ca să poți să vezi problema mai largă.
Pentru că dacă începi să iei un banc ca o provocare împotriva credințelor și valorilor morale și spirituale ale unui grup și să crezi că bancul respectiv justifică o reacție violentă împotrivă, te înșeli. Măsori oamenii cu două măsuri, te adaptezi la ce nu ar trebui să te adaptezi, justifici ce e de nejustificat. Nu poți să spui „Oamenii pe care i-au provocat sunt violenți, trebuiau să stea în banca lor și să nu-i ofenseze” fără să fii conștient că pui puterea în mâna celor brutali. De la cei mai civilizați și liniștiți nu permiți reacții tăioase, dar te dai peste cap să nu ofensezi oamenii violenți.
Un echilibru ar putea fi atins pe partea asta dacă am deveni toți violenți, în așa fel încât să nu putem fi ofensați fără să se teamă lumea că dacă ne atacă „valorile personale” se va lăsa cu împușcături și răniți.
În condițiile astea, redacția celor de la TimesNewRoman ar fi trebuit distrusă de Antena3, Remus Cernea ar trebui spânzurat de ortodocși, mulți preoți ortodocși care predau în școli „și-ar căuta-o cu lumânarea” de la elevi care s-au simțit lezați când li s-a spus că-s păcătoși pentru că se poartă ca niște adolescenți normali. Ungurii ar fi complet justificați să recucerească Transilvania pentru că s-au făcut bancuri cu „bozgori”, țiganii ar putea să tâlhărească jumătate din populație pentru că s-au uitat strâmb la ei, iar MISA ar trebui să facă un contract cu o fabrică de bombe ca să poată împărți în mod egal revanșa pe care și-au „atras-o” cele 101 reviste, ziare, trusturi de media și persoane care i-au lezat.
Libertatea e aceeași pentru toți, sau nu e libertate. Și să-i justifici pe unii, dar nu pe ceilalți, înseamnă să creezi grupuri privilegiate și reguli diferite pentru grupări diferite, ceva care mai devreme sau mai târziu va merge prost.
[youtube https://www.youtube.com/watch?v=Xp7ZLr4RqiI]