Roxana-Mălina Chirilă

[7 ian] Cartea de azi: „Jonathan Strange & Mr Norrell” de Susanna Clarke

Dacă mă trezești din somn și-mi spui să-ți recomand o carte, sunt șanse mari să spun „Jonathan Strange & Mr Norrell” de Susanna Clarke.

Volumul a fost publicat în 2004 și a fost romanul de debut al autoarei, care a primit un milion de lire sterline avans pentru el și primul tiraj a fost de 250.000 de exemplare, pentru că Bloomsbury au fost _atât _de siguri de succesul ei. Bine, ea mai publicase câteva povestiri scurte, absolut accidental, pentru că cineva i-a dat pe șest o poveste de-a ei lui Neil Gaiman, care a dat-o mai departe cuiva care făcea o antologie de povestiri, iar Clarke s-a trezit sunată și rugată să-și vândă povestirea respectivei antologii, ea nici măcar neștiind că povestirea respectivă a ajuns la oricine. Antologia a câștigat apoi World Fantasy Award în 1997.

Ideea de aici e că Susanna Clarke trăiește într-un fel de basm al scriitorilor, în care se întâmplă cele mai improbabile lucruri, pentru că e o scriitoare foarte bună și foarte diferită de ceilalți.

„Jonathan Strange & Mr Norrell” e o carte despre doi magicieni din Anglia secolului 19. Deși magia există și toată lumea știe că este reală, practica ei a decăzut din uz, iar acum mai există doar cluburi de gentlemeni magicieni, care se ocupă cu studiul istoriei și teoriei ei mai mult decât cu orice altceva. Asta până când domnul Norrell, un individ retras și ursuz din înalta societate, demonstrează că el poate face magie. Iar asta înseamnă, bineînțeles, că devine o curiozitate în societate și că i se cer to felul de lucruri – cum ar fi să readucă la viață logodnica unui ministru, să participe la întâlnirile societății și să se implice în războiul contra lui Napoleon. Iar toate lucrurile astea au consecinț__e mai puțin faste.

Jonathan Strange e un tânăr fără direcție în viață, căruia logodnica îi impune să-și găsească o ocupație, ca să nu stea degeaba. Așa că se apucă nitam-nisam de magie, dar haosul periculos iscat de Norrell începe să se abată și asupra lui.

Clarke scrie în stilul lui Austen și al lui Dickens și are tot felul de notițe de subsol cu referințe la lucrări fictive de magie și la basme inventate, prin care reușește să recreeze lumea secolului 19 și să o împletească atât de bine cu magia încât la un moment dat începi să ai impresia că anumite lucruri ar putea fi reale și ai tendința să începi să-l cauți pe John Uskglass, ca să vezi când a domnit în istorie, sau să vezi dacă nu cumva găsești analele magicienilor.

E o carte despre doi bărbați care readuc magia britanică, despre o profeție interpretată în mod diferit de personaje diferite, despre războaiele contra lui Napoleon, despre ființe magice care dau peste cap viața oamenilor, despre nebunie. Are personaje memorabile, o grămadă de fire narative care se combină excelent și te face să simți că citești despre o perioadă istorică absolut reală, doar că dintr-un univers paralel.

„Jonathan Strange & Mr Norrell” este disponibilă pe eMag și Libris în română și pe Amazon și BookDepository în engleză (digital și fizic, respectiv). Varianta audio în engleză e și ea excelentă.

(A, și BBC-ul a făcut o serie TV după cartea asta. E bună și aia)


Vrei să afli mai multe despre „Cartea de azi”? Intră aici.


Distribuie: | Mastodon | Facebook |

Comentarii: e-mail | facebook |